Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Svet v druhom polroku 2016: Toto sú najdôležitejšie udalosti

Na kombosnímke svet v druhom polroku 2016. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša prehľad udalostí, ktoré sa odohrali vo svete v druhom polroku 2016.

Svet 31. decembra (TASR) - TASR prináša výberový chronologický prehľad udalostí politického a spoločenského života vo svete v druhom polroku 2016.

JÚL



1. júla - Rotujúcou predsedníckou krajinou v Rade Európskej únie sa na šesť mesiacov stalo po prvý raz Slovensko.



1. júla - Litva sa stala 35. členskou krajinou Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

4. júla - NASA: Americká družica Juno sa dostala na eliptickú obežnú dráhu okolo planéty Jupiter. Jej 20 mesiacov trvajúca vedecká misia má za cieľ objasniť vnútorné zloženie Jupitera a pomôcť pochopiť vznik, vývoj a ďalšie princípy fungovania slnečnej sústavy.

Jim Green (vľavo) a Scott Bolton z NASA sa tešia po tom, čo sa americká sonda Juno dostala na eliptickú obežnú dráhu okolo planéty Jupiter
Foto: TASR/AP


6. júla - Najmenej 250 ľudí bolo zabitých pri samovražednom útoku Islamského štátu (IS) v irackom hlavnom meste Bagdad.

8. - 9. júla - Summit NATO vo Varšave. Prezident SR Andrej Kiska na ňom oznámil, že Slovensko bude mať na starosti zverenecký fond Aliancie v oblasti likvidácie nevybuchnutej munície na Ukrajine.

12. júla - Arbitrážny tribunál Stáleho rozhodcovského súdu (PCA) v Haagu odmietol rozsiahle územné nároky Pekingu v oblasti Juhočínskeho mora, čo ako historický akt privítali najmä Filipíny.



13. júla - Theresa Mayová z Konzervatívnej strany bola vymenovaná za novú britskú premiérku. Predošlý predseda vlády David Cameron totiž po tom, čo britskí voliči v referende 23. júna rozhodli o vystúpení Británie z Európskej únie, oznámil, že podáva demisiu.

Vyšetrovatelia na mieste útoku kamiónu v noci na 15. júla 2016 vo francúzskom Nice.
Foto: TASR /AP


14. júla - Pri teroristickom útoku počas osláv Dňa pádu Bastily zahynulo v juhofrancúzskom meste Nice 86 ľudí a ďalších 434 utrpelo zranenia. Útočník, ktorý vbehol nákladným autom do davu ľudí a polícia ho následne zastrelila, bol identifikovaný ako Tunisan žijúci vo Francúzsku menom Mohamed Lahouaiej-Bouhlel.

Zranení a mŕtvi ľudia ležia na mieste teroristického útoku muža, ktorý nákladným automobilom vošiel do oslavujúceho davu ľudí na promenáde v Nice v noci 14. júla 2016.
Foto: TASR/AP




Tureckí vojaci stoja pred stúpencami prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana počas protestu v Istanbule na námestí Taksim v sobotu 16. júla 2016.
Foto: TASR/AP


15. júla - Časť tureckých ozbrojených síl sa pokúsila podniknúť vojenský prevrat, pri ktorom bolo podľa medializovaných informácií prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zabitých približne 240 ľudí a ďalších 2200 utrpelo zranenia. Prezident za strojcu puču označil duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v USA.

Na snímke ľudia sa snažia zastaviť tanky v uliciach tureckej Ankary v noci 15. júla 2016.
Foto: TASR/AP


22. júla - V obchodnom dome v bavorskom Mníchove došlo k útoku šialeného strelca, pri ktorom bolo zastrelených desať ľudí vrátane samotného útočníka. Tým bol 18-ročný Nemec iránskeho pôvodu David Sonboly.

Kostol Saint-Etienne-du-Rouvray, kde islamisti podrezali francúzkeho kňaza.
Foto: TASR AP


26. júla - Dvaja útočníci podporujúci Islamský štát (IS) prepadli kostol v obci Saint-Étienne-du-Rouvray v severnom Francúzsku a zabili tamojšieho kňaza.

Na archívnej snímke nebohý francúzsky kňaz Jacques Hamel, ktorého podrezali 26. júla 2016 islamisti v kostole Saint-Etienne-du-Rouvray.
Foto: TASR AP


26. júla - Švajčiarske experimentálne lietadlo Solar Impulse 2 sa stalo prvým lietadlom poháňaným výlučne slnečnou energiou, ktoré obletelo zemeguľu.

AUGUST



Na štadióne Maracana vedľa seba povieva brazílska a olympijská vlajka.
Foto: TASR/AP


5. - 21. augusta - V brazílskom meste Rio de Janeiro sa konali Letné olympijské hry 2016.



10. augusta - Maďarská vláda sa po skonštatovaní, že ilegálna migrácia a tlak na južné hranice Maďarska budú trvalé, rozhodla vyslať do pohraničného pásma s Chorvátskom a Srbskom 3000 policajtov.

24. augusta - Pri zemetrasení v sile 6,2 momentovej škály zahynulo v stredotalianskej Umbrii približne 300 lidí a bolo poničených niekoľko miest.



29. augusta - Medzi kolumbijskou vládou a povstaleckou skupinou Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) začalo po 52 rokoch platiť časovo neobmedzené prímerie.

31. augusta - Brazílsky Senát odvolal z funkcie prezidentku Dilmu Rousseffovú pre podozrenie z manipulácie s rozpočtom, čím si mala pomôcť k svojmu znovuzvoleniu. Úradujúcim prezidentom sa do volieb v roku 2018 stal dovtedajší viceprezident Michet Temer.

SEPTEMBER



3. septembra - Čína a Spojené štáty - spoločne zodpovedné za 40 percent skleníkových plynov vo svete - ratifikovali dohodu o boji proti klimatickým zmenám, ktorú sa podarilo uzavrieť v decembri 2015 na konferencii v Paríži.

4. septembra - Pápež František svätorečil misijnú pracovníčku albánskeho pôvodu Matku Terezu z Kalkaty (1910-97).

8. septembra - NASA vypustila sondu OSIRIS-REx, vôbec prvú sondu vyslanú k asteroidom, ktorá sa aj vráti na Zem. Sonda priletí v roku 2018 k asteroidu Bennu a bude vyše roka okolo neho krúžiť a skúmať jeho povrch a zloženie.

9. septembra - Vláda Severnej Kórey uskutočnila v poradí piatu a s veľkou pravdepodobnosťou zatiaľ najväčšiu jadrovú skúšku, ktorú odsúdili západné mocnosti i Južná Kórea: tá tento nukleárny test nazvala "šialenou nezodpovednosťou".

15. septembra - Čínska raketa Dlhý pochod 2F vyniesla na obežnú dráhu vesmírnu stanicu Tchien-kung 2.

18. septembra - Víťazom parlamentných volieb v Rusku sa stalo vládnuce Jednotné Rusko. Do Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, sa okrem neho dostali ešte tri strany: liberálni demokrati (LDPR), komunisti (KPRF) a Spravodlivé Rusko (SR).

18. septembra - Vo voľbách do Poslaneckej snemovne Berlína zvíťazila veľká koalícia kancelárky Angely Merkelovej, ktorej strany SPD a CDU však stratili v berlínskej snemovni väčšinu. Kreslá získala aj protiimigrantsky zameraná Alternatíva pre Nemecko (AfD).

28. septembra - Holandskom vedený Spoločný vyšetrovací tím (JIT) dospel k záveru, že lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines, zostrelené 17. júla 2014 nad územím východnej Ukrajiny, bolo zasiahnuté raketou vypálenou z mobilného protilietadlového systému Buk, ktorý dopravili z územia ovládaného proruskými separatistami.

30. septembra - Podarilo sa nájsť dva obrazy Vincenta van Gogha ukradnuté 7. decembra 2002 z Van Goghovho múzea v Amsterdame. Maľby Pohľad na more pri Scheveningene a Farníci opúšťajú kostol v Nuenene majú dokopy hodnotu 100 miliónov dolárov.

30. septembra - Európska vesmírna agentúra (ESA) ukončila 12 rokov trvajúcu misiu sondy Rosetta, keď ju naviedla na pristátie na povrchu kométy 67P/Čuriumov-Gerasimenko.

OKTÓBER



2. októbra - V Maďarsku sa konalo referendum o utečeneckých kvótach s otázkou: "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" Referendum bolo vzhľadom na nízku účasť neplatné, aj keď drvivá väčšina zúčastnených voličov sa vyslovila proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov v EÚ.

3. októbra - Estónsky parlament zvolil za prezidentku krajiny 46-ročnú Kersti Kaljulaidovú, ktorá sa stala vôbec prvou ženou vo funkcii estónskeho prezidenta a zároveň aj najmladším prezidentom Estónska v dejinách.

13. októbra - Maldivy, ostrovný štát na juhu Ázie v Iindickom oceáne, oznámili, že vystupujú zo Spoločenstva národov (Commonwealth).

Plačúca Thajčanka drží portrét thajského kráľa Pchúmipchóna Adundéta počas čakania uctiť si jeho pamiatku 14. októbra 2016 v Bangkoku.
Foto: TASR/AP


13. októbra - Vo veku 88 rokov zomrel thajský kráľ Pchúmipchón Adundét (Ráma IX.) z dynastie Čakrí, ktorý stál na čele Thajska 70 rokov. Pchúmipchónovým nástupcom sa ako Ráma X. stal následne v prvý decembrový deň jeho jediný syn, korunný princ Mahá Vatčirálongkón.

15. októbra - Približne 150 krajín sveta schválilo v rwandskej metropole Kigali dohodu o postupnom obmedzovaní používania čiastočne fluórovaných uhľovodíkov (HFC).

17. októbra - Raketa Dlhý pochod vyniesla na obežnú dráhu čínsku kozmickú loď Šen-čou 11 s dvoma tchajkonautmi na palube. Cieľom misie bola vesmírna stanica Tchien-kung 2.

20. októbra - Európska vesmírna agentúra (ESA) oznámila, že stratila signál s pristávacím modulom Schiaparelli sondy projektu ExoMars, ktorá vyštartovala zo Zeme k Marsu 14. marca. Schiaparelli sa pri pristávaní na povrch červenej planéty roztrieštil na kusy. O mesiac neskôr však úspech zaznamenala ďalšia súčasť ExoMarsu, družica Trace Gas Orbiter (TGO).

26. a 30. októbra - Séria zemetrasení s magnitúdou 5,4, 5,6 a 5,9 zasiahla stredné Taliansko. Spôsobila materiálne škody a zahynuli traja ľudia.

Na snímke poškodené domy a kostol po zemetrasení v Castelsantangele sul Nera v strednom Taliansku 26. októbra 2016. Strednú časť Talianska zasiahli v stredu večer dve silné zemetrasenia, podľa prvých informácií však boli výrazne menej ničivé než v auguste.
Foto: TASR/AP


28. októbra - Komisia pre zachovanie živých morských zdrojov Antarktidy vyhlásila Rossovo more za morskú prírodnú rezerváciu.

31. októbra - Poslanci libanonského parlamentu zvolili za nového prezidenta krajiny bývalého veliteľa armády Michela Aúna: po 29 mesiacoch tak dostal Libanon novú hlavu štátu.

NOVEMBER



8. novembra - Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal republikánsky kandidát Donald Trump. Porazil svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú.

Na fasáde mrakodrapu Empire State Building v New Yorku sa dnes večer (miestneho času) striedavo objavuje nasvietenie vo farbách americkej vlajky a obrí portrét zvoleného prezidenta Donalda Trumpa.
Foto: Twitter


13. novembra - Prorusky orientovaný generál v zálohe Rumen Radev bol zvolený za nového bulharského prezidenta.

14. novembra - Za nového moldavského prezidenta bol zvolený prorusky orientovaný socialista Igor Dodon.

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos (vpredu vľavo) a veliteľ Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) Rodrigo Londono prezývaný "Timochenko" podpísali v pondelok v meste Cartagena ležiacom na pobreží Karibského mora historickú dohodu, ktorá ukončila vyše 50 rokov trvajúci ozbrojený konflikt medzi vládou a FARC. Za prezidentom sa nachádza šéf OSN Pan Ki-mun a ďalší vládni činitelia, ktorí v bielom oblečení podporili mier.
Foto: TASR/AP


24. novembra - Kolumbijská vláda a ľavicová povstalecká skupina Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) podpísali pozmenenú mierovú dohodu, na ktorej sa dohodli po tom, ako pôvodnú verziu občania tesne odmietli v októbrovom referende.

K havárii lietadla s brazílskymi futbalistami došlo v pondelok 28. novembra 2016 krátko pred polnocou miestneho času v kolumbijskej provincii Antioquia, v hornatej oblasti neďaleko mesta Medellín. Na palube sa nachádzalo 81 cestujúcich.
Foto: twitter.com


28. novembra - Lietadlo bolívijských aerolínií LaMia s brazílskym futbalovým tímom na palube sa zrútilo neďaleko kolumbijského mesta Medellín; zahynulo 71 zo 77 ľudí na palube.

Na snímke hráči brazílskeho futbalového tímu Chapecoense,23.11. 2016.
Foto: TASR AP


29. novembra - Štvrtý blok jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli prekryli novou oceľovou kupolou, ktorá uzavrela betónový sarkofág vybudovaný narýchlo po havárii v roku 1986.

29. novembra - Družica Trace Gas Orbiter (TGO) - ďalšia súčasť ExoMarsu, spoločného projektu Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a ruského Roskosmosu - poslala svoje prvé fotografie Marsu. Tento medzinárodnný kozmický projekt zaznamenal však aj neúspech, keď sa jeho sonda Schiaparelli v októbri pri pristávaní roztrieštila o povrch Marsu.

DECEMBER



1. decembra - Korunný princ Mahá Vatčirálongkón bol po októbrovej smti svojho otca Pchúmipchóna Adundéta (Rámu IX.) vyhlásený za nového thajského kráľa, Rámu X.

4. decembra - Víťazom opakovaného druhého kola (z 22. mája) rakúskych prezidentských volieb sa stal bývalý šéf Zelených Alexander Van der Bellen, ktorý kandidoval ako nezávislý. Jeho súperom bol kandidát Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer.

9. decembra - Korupčným škandálom poznačenú juhokórejskú prezidentku Pak Kun-hje zbavil parlament moci a jej funkciu prevzal premiér Hwang Kjo-an.

10. decembra - Štyridsaťštyri ľudí zabila a ďalších najmenej 155 zranila explózia nálože pri štadióne futbalového klubu Bešiktaš Istanbul. K zodpovednosti za útok sa prihlásila militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK).

11. decembra - Dvadsaťpäť ľudí zahynulo a takmer 50 ďalších utrpelo zranenia pri bombovom útoku v koptskom Chráme svätých Petra a Pavla v Káhire. Páchateľ útoku bol napojený na sinajskú vetvu Islamského štátu (IS).

13. decembra - Novozvolený americký prezident Donald Trump si za ministra zahraničných vecí vybral 64-ročného Rexa Tillersona, šéfa ropného koncernu ExxonMobil.