Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 29. decembra 2023 - 11.45 h.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová udelí pri príležitosti 31. výročia vzniku Slovenskej republiky štátne vyznamenania 33 osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života. Slávnostná ceremónia sa uskutoční v nedeľu 14. januára 2024 v budove Slovenskej filharmónie.

Na archívnej snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Vyšehradská štvorka je a bude veľmi dôležitý formát, jeho dynamika však závisí výrazne od toho, ako sa k tomu postaví predsednícka krajina. V rozhovore pre TASR na to upozornil predseda vlády Robert Fico.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico.
Foto: TASR/Pavol Zachar


Bratislava - Podporujeme európsku perspektívu pre Ukrajinu, pretože jej môže pomôcť stať sa demokratickejšou krajinou. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár v koncoročnom rozhovore pre TASR.

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (SMER-SD).
Foto: TASR/Jakub Kotian


Bratislava - Predseda SNS a podpredseda Národnej rady Andrej Danko vníma novú vládu pozitívne. Kabinet sa podľa neho konečne začal zaoberať vecami, ktoré ľudí čakajú ako nástrahy. Vyhlásil to v rozhovore pre TASR v rámci hodnotenia vlády.

Na archívnej snímke Andrej Danko (SNS).
Foto: TASR/Jakub Kotian


Bratislava - V prípade zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry čakajú organizačné zmeny aj Policajný zbor. Prvú reorganizáciu avizuje minister vnútra Matúš Šutaj Eštok už začiatkom februára.

Na archívnej snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD).
Foto: TASR/Pavel Neubaeur


Bratislava - Ministerstvo hospodárstva sa bude v nasledujúcom období venovať aj príprave dlhodobej stratégie rozvoja ekonomiky, no až potom, ako budú vyriešené aktuálne problémy, povedala pre TASR ministerka hospodárstva Denisa Saková.

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková.
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Ministerstvo dopravy sa chce v budúcom roku pustiť do opráv mostov v zlom či havarijnom stave. Investície odhadujú na približne 40 miliónov eur. Vo videu na sociálnej sieti to uviedol minister dopravy Jozef Ráž s tým, že rekonštrukcie chcú financovať cez PPP projekt.


Bratislava - Minister životného prostredia Tomáš Taraba zruší výkup súkromných pozemkov v národných parkoch. Nie je to podľa neho zmysluplne nastavené.


Bratislava - Opozičné parlamentné strany kritizujú, že vláda má prioritu v zmenách v trestnoprávnej rovine, ktoré môžu ohroziť právny štát. Problém tiež vidia v tom, že o viacerých návrhoch sa rokuje expresne rýchlo.


Bratislava - Jednou z nosných tém Úradu komisára pre deti bude v roku 2024 detská chudoba. V rozhovore pre TASR to povedal komisár pre deti Jozef Mikloško.


Kyjev - Najmenej desať ľudí prišlo o život a desiatky ďalších utrpeli zranenia počas dnešných vzdušných útokov Ruska na viaceré ukrajinské mestá.


Kyjev - Koordinátorka humanitárnej pomoci OSN pre Ukrajinu Denise Brownová odsúdila ruské útoky na viaceré ukrajinské mestá, pri ktorých zahynulo najmenej desať ľudí a viac ako 70 utrpelo zranenia.


Tel Aviv - Izraelské obranné sily oznámili, že rozširujú operáciu v okolí mesta Chán Júnis na juhu palestínskeho Pásma Gazy.


Teherán - V Iráne popravili troch mužov a jednu ženu odsúdených na smrť po tom, čo ich úrady uznali za vinných zo spolupráce s izraelskou tajnou službou Mosad.


Washington - Počet obyvateľov Zeme sa za uplynulý rok zvýšil o 75 miliónov a na Nový rok 1. januára 2024 presiahne osem miliárd.


New York - Hokejisti Montrealu prehrali v stretnutí zámorskej NHL na ľade Caroliny 3:5. Slovenský útočník Juraj Slafkovský sa v ich drese do kanadského bodovania nezapísal. Najvyššie draftovaný hráč roku 2022 odišiel v závere tretej tretiny po tvrdom hite do šatne a na ľad sa už nevrátil.

Podľa prvotných informácií absolvoval vyšetrenia, ktoré nepotvrdili otras mozgu. "Po zápase som s ním hovoril a povedal, že je všetko v poriadku," povedal jeho spoluhráč Josh Anderson.

Na snímke vľavo slovenský útočník Canadiens Juraj Slafkovský, vpravo ruský obranca Caroliny Dmitrij Orlov v zápase zámorskej hokejovej NHL Carolina Hurricanes - Montreal Canadiens v noci na 29. decembra 2023.
Foto: TASR/AP


New York - Slovenský hokejový útočník Maxim Čajkovič zaznamenal asistenciu v stretnutí nižšej zámorskej súťaže AHL. Jeho tím Iowa Wild však nestačil na Colorado Eagles 2:4.


Lienz - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová figurovala po úvodnom kole slalomu Svetového pohára alpských lyžiarok na desiatom mieste. V rakúskom Lienzi zaostávala za vedúcou Američankou Mikaelou Shiffrinovou o 2,41 sekundy. Druhé kolo je na programe o 13.00 h.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová v prvom kole slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Lienzi 29. decembra 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann