Ekonomika

Export Nemecka v januári nečakane vzrástol, potiahla ho najmä Čína

TASR, 9. marca 2021 9:14

Export sa po úprave o sezónne a kalendárne vplyvy zvýšil v januári medzimesačne o 1,4 %. Údaje za december boli revidované smerom nahor, pričom vykázali rast exportu na úrovni 0,4 %.

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Wiesbaden 9. marca (TASR) - Vývoz Nemecka zaznamenal v prvom mesiaci tohto roka nečakaný rast, k čomu prispelo najmä výrazné zvýšenie exportu do Číny. Informoval o tom v utorok nemecký štatistický úrad Destatis.

Export sa po úprave o sezónne a kalendárne vplyvy zvýšil v januári medzimesačne o 1,4 %. Údaje za december boli revidované smerom nahor, pričom vykázali rast exportu na úrovni 0,4 %.

Januárový výsledok prekonal očakávania ekonómov oslovených agentúrou Reuters, ktorí počítali s poklesom exportu na úrovni zhruba 1,2 %. Rast o 1,4 % prekonal aj tie najoptimistickejšie prognózy.

Naopak, dovoz klesol o 4,7 %, zatiaľ čo v decembri stagnoval. Aj v tomto ukazovateli boli odhady ekonómov odlišné, pričom ekonómovia počítali s miernejším tempom poklesu. Odhadovali, že dovoz klesne v januári oproti decembru iba o 0,5 %.

V porovnaní s februárom minulého roka, teda posledným mesiacom pred nástupom pandémie nového koronavírusu, zaznamenal nemecký export pokles o 3,3 %. Dovoz klesol o 5,2 %, dodal Destatis.

Obchodný prebytok zaznamenal v januári 22,2 miliardy eur. Výrazne tak prekonal odhady ekonómov oslovených denníkom The Wall Street Journal, ktorí počítali s prebytkom na úrovni 15,8 miliardy eur.

Prečítajte si aj:

9. marca 2021 9:15

Počet elektromobilov v Rakúsku je stále veľmi nízky
VCÖ vypracoval rebríček miest, v ktorom sa na prvom mieste zaradilo centrum Viedne s podielom 3,4 %, čo predstavuje 540 vozidiel.

sk
9. marca 2021 8:52

Maloobchodné tržby v Británii sa vo februári vrátili k rastu
Tempo poklesu výdavkov sa však vo februári zmiernilo. Na porovnanie, v januári klesli celkové výdavky spotrebiteľov medziročne o 16,3 %.

sk
9. marca 2021 8:40

V Dubnici za viac ako 200.000 eur zrekonštruujú športový areál ZŠ
Stavebné práce sa začali tento mesiac.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 20:00

VIDEO: R. Takáč presadil v Bruseli tému dvojakej kvality potravín
Takáč zdôraznil, že nie je možné, aby v roku 2024 EÚ stále riešila otázku dvojakej kvality potravín na Slovensku a aj v iných členských štátoch.

sk
včera 19:28

Portugalsko si stanovilo za prioritu rozvoj veternej energie na mori
Portugalsko už pri pobreží Atlantického oceánu prevádzkuje malú plávajúcu veternú farmu s výkonom 25 megawattov.

sk
včera 18:44

Nemecké poisťovne varujú pred nákladmi v dôsledku klimatických zmien
Nárast škôd spôsobených prírodnými rizikami za posledných 20 rokov je prejavom a výsledkom klimatickej zmeny, ktorú spôsobil človek.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac