Ekonomika

Export uhlia z USA vzrástol v tomto roku na päťročné maximum

TASR, 26. septembra 2023 14:24

USA vyviezli za prvých osem mesiacov tohto roka celkovo 22,5 milióna ton uhlia určeného pre produkciu elektriny. V rovnakom období minulého roka dosiahol export 18,3 milióna ton.

Littleton 26. septembra (TASR)
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa
- Spojené štáty vyviezli v tomto roku najviac energetického uhlia za posledných päť rokov. Pod zvýšený vývoz sa veľkou mierou podpísal vysoký dopyt po surovine zo strany hlavných odberateľov, vrátane Číny, Indie a Japonska. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje firmy Kpler sledujúcej pohyb lodí.

USA vyviezli za prvých osem mesiacov tohto roka celkovo 22,5 milióna ton uhlia určeného pre produkciu elektriny. V rovnakom období minulého roka dosiahol export 18,3 milióna ton. Tohtoročný vývoz bol tak najvyšší od roku 2018.

Z pohľadu tempa rastu bolo 23-percentné zvýšenie vývozu uhlia z USA najvýraznejšie spomedzi všetkých kľúčových vývozcov komodity. Prekonalo aj rast zaznamenaný najväčším exportérom energetického uhlia na svete, ktorým je Indonézia. Tá zvýšila za osem mesiacov tohto roka vývoz uhlia o 15,7 %.

Najviac uhlia z USA smerovalo do Ázie, ktorá sa na objeme amerického exportu podieľala 48 %. Ázia doviezla z USA zhruba 10,6 milióna ton suroviny, z toho najviac, až 7 miliónov ton, smerovalo do Indie, 1,3 milióna do Japonska a 1,1 milióna do Číny.

Približne 26,6 % z celkového objemu amerického exportu uhlia išlo do Európy. Z európskych štátov najviac uhlia z USA doviezlo Holandsko (3,2 milióna ton), ktoré sa tak stalo druhým najväčším odberateľom po Indii. Ďalšími väčšími dovozcami amerického uhlia boli Nemecko, Španielsko a Poľsko.

Na domácom trhu sa však dopyt po energetickom uhlí postupne znižuje. Od roku 2010 klesla produkcia elektriny z uhlia v USA o vyše 50 %. Vysoký export však bude naďalej dôvodom na kritiku, že Spojené štáty sa podieľajú na zvyšovaní emisií skleníkových plynov vo svete.




Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 19:43

Ceny ropy klesli takmer o dolár
Najnovšie údaje o vývoji inflácie v USA utlmili očakávania skorého zníženia úrokových sadzieb.

sk
včera 19:16

G7 sa dohodla na ukončení využívania uhlia ako energetického zdroja
V Japonsku a najväčšej európskej ekonomike, Nemecku, má uhlie v porovnaní s Talianskom stále omnoho väčšiu úlohu pri produkcii elektriny.

sk
včera 18:24

Čínsky koncern PetroChina zvýšil kvartálny zisk
Celkový objem predaja benzínu, nafty a leteckého benzínu zaznamenal rast o 4,5 % na 39,3 milióna ton, z čoho takmer dve tretiny sa predalo na domácom trhu.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac