Magazín

Google navigácia už konečne funguje aj na slovenských mapách

Teraz.sk, 3. apríla 2013 13:16

Slováci môžu chodiť, či cestovať autom po Slovensku aj prostredníctvom navigácie, ktorú prináša spoločnosť Google.

Bratislava 3. apríla (TERAZ.sk) - Slovenské mapy, ktoré ponúka Google budú ešte kvalitnejšie a prehľadnejšie. Spoločnosť dnes spúšťa Navigáciu na Mapách Google (Beta) v slovenčine. Pomocou nej sa každý smartfón alebo iné zariadenie s operačným systémom Android (verzie 2.2+) či iOS (verzie 5.1+), stane plnohodnotnou navigáciou do auta alebo pre chodcov. Navigácia na Mapách Google je online GPS navigácia s hlasovými pokynmi, reálnymi zábermi ulíc a satelitnými fotografiami. Rovnako ako Mapy Google je aj služba Navigácia na Mapách Google dostupná úplne zadarmo a poskytuje vždy najčerstvejšie mapové podklady bez nutnosti dokupovať ďalšie mapy alebo aktualizácie.
Foto: TASR/AP

Navigácia na Mapách Google je ďalšou z inovácií, ktoré Google v oblasti mapových služieb na Slovensko priniesol. Využíva a dopĺňa tak služby ako Street View, vylepšené mapové podklady, či vysokokvalitné satelitné snímky.

Navigácia tiež využíva ďalšie dostupné funkcie Máp Google, ako je aktuálna dopravná situácia, vďaka ktorej dokáže vybrať najvhodnejšiu trasu na základe aktuálnych informácií o doprave. Mapy Google tiež umožňujú stiahnuť si mapové podklady do zariadenia a používať ich offline bez prístupu na internet. Slovenskí používatelia, ako aj turisti, ktorí na Slovensko prichádzajú, tak môžu využiť všetky výhody plnohodnotnej mobilnej navigácie od Googlu.

Navigácia na Mapách Google obsahuje inovatívnu funkciu hlasového vyhľadávania a tiež Street View zobrazenie na úrovni ulíc. Pokiaľ používateľ v priebehu cesty stratí internetové spojenie, navigácia ho bezpečne dovedie na vopred stanovené miesto. Slovensko sa tak zaraďuje medzi krajiny, kde je dostupná pokročilá navigácia od Googlu. Navigácia je súčasťou aplikácie Mapy Google a slovenským používateľom je prístupná úplne zadarmo. Novinka funguje na mobilných zariadeniach s operačným systémom Android od verzie 2.2 a vyššej a iOS od verzie 5.1 a vyššej.

Foto: TASR/Štefan Puškáš


Navigácia na Mapách Google bola od začiatku vyvíjaná ako online GPS navigácia, takže môže využívať všetky výhody tzv. cloudu:



● Hlasové vyhľadávanie: Hľadanú destináciu je možné do telefónu zadať jednoducho jej vyslovením, čo je u mobilných zariadení oveľa rýchlejšie a pohodlnejšie.
● Vždy aktuálne informácie: Navigácia využíva vždy najaktuálnejšie mapové podklady. Vďaka pripojeniu na internet získava používateľ ďalšie aktuálne užitočné informácie o okolí.
● Vyhľadávanie pozdĺž trasy: V rámci navigácie je možné pomocou tzv. Vrstiev vyhľadať okolité reštaurácie, čerpacie stanice, bankomaty alebo parkoviská.
● Street View: Pre bezproblémovú orientáciu je možné si križovatky, odbočky a cieľové miesto prezrieť v najvyššom detaile v službe Street View. Pri priblížení k cieľovej destinácii sa mapa automaticky prepne do zobrazenia ulíc Street View, takže používateľ vopred presne vie, kde má zastaviť alebo zabočiť.
● Satelitný pohľad: Umožňuje sledovať cestu pred sebou na detailných leteckých snímkach a lepšie tak identifikovať terén pred sebou i jeho okolie.
● Vyhľadávanie ako na Mapách Google: Nie je potrebné hľadať len názov mesta alebo ulice, navigácia používateľa dovedie ku konkrétnemu podniku alebo firme, alebo dokonca k špecifickému typu firmy (napr. talianska reštaurácia).


Navigácia na Mapách Google pre mobilné zariadenia je po Hlasovom vyhľadávaní ďalšou mobilnou službou Googlu lokalizovanou pre používateľov na Slovensku. Pre získanie navigácie stačí do zariadenia stiahnuť aplikáciu Mapy Google, ktorá je dostupná zadarmo cez obchod s aplikáciami Google Play pre zariadenia s Androidom a pre zariadenia s iOS cez App Store.

Služba Street View na Mapách Google Foto: TASR/Štefan Puškáš


Posledné inovácie Máp Google na Slovensku



2011
Verejná doprava v Žiline
● Google v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Žiliny s.r.o. spustil v rámci svojej služby Mapy Google funkciu „Verejná doprava v Žiline“.
Doprava na Mapách Google
● Pomocou tejto funkcie môžu aj vodiči na Slovensku sledovať informácie o cestnej premávke. Ide o „živú“ vrstvu, ktorú si používatelia môžu spustiť na Mapách Google na svojom počítači aj na smartfóne.
Mapy Google 5.7 pre Android
● Medzi najzaujímavejšie funkcie novej verzie máp pre Android patrí možnosť vyhľadať trasu s využitím mestskej hromadnej dopravy. Cestovatelia tak majú možnosť na svojom smartfóne sledovať, kde sa v danej chvíli na trase nachádzajú a na ktorej zastávke majú vystúpiť.
● Zahŕňa aj novú experimentálnu funkciu, pomocou ktorej je možné si stiahnuť mapu konkrétneho miesta v okolí 16 kilometrov a využívať ju aj v offline móde. (po ruke aj v prípade straty dátového pripojenia, či na cestách v zahraničí)
Počasie na Mapách Google
● Vrstva Počasie znázorňuje aktuálnu predpoveď počasia na celom svete. Používatelia si tak môžu jednoducho nájsť informácie o aktuálnej teplote alebo poveternostných podmienkach. Vďaka tejto funkcii sa zároveň môžu pozrieť, kde na svete je noc a kde deň. Vrstva taktiež ponúka možnosť zobraziť si teplotu v °C alebo °F a rýchlosť vetra v kilometroch alebo míľach za hodinu.

2012
Pohľad z vtáčej perspektívy na Mapách Google
● Pod 45-stupňovým uhlom si je možné pozrieť aj Bratislavu a preskúmať krásu historického centra.
Spustenie jázd Street View
● Vzhľadom na veľký záujem samospráv a používateľov Google pôvodný plán snímania autami Street View rozšíril. Google pre službu Street View nasnímal takmer všetky verejné komunikácie. Špeciálne Street View autá mohli Slováci vidieť vo všetkých kútoch Slovenska, keď spolu prešli viac ako 40.000 kilometrov našich ciest, čo je viac, ako keby prešli okolo celej zemegule pozdĺž rovníka.
Spustenie služby Street View
● Samotné odštartovanie jázd vyvolalo veľký záujem verejnosti ako aj miestnych samospráv o túto službu a preto k pôvodne plánovaným 19 slovenským mestám a miestam v ich okolí pribudli aj ďalšie zaujímavé destinácie alebo ich dôležité časti. Používatelia sa tak môžu virtuálne poprechádzať po uliciach niekoľkých desiatok historicky alebo kultúrne zaujímavých slovenských miest, mestečiek či obcí. Slovensko je 15. európskou krajinou, v ktorej bolo pomocou Street View technológie nasnímané takmer celé územie.
Aktualizácia mapových podkladov
● Slovensko je jednou z desiatich európskych krajín, kam Google priniesol vylepšené Mapy Google.

2013
Projekt: Slovenské Street View tipy
● Cieľom projektu je na základe používateľských tipov a odporúčaní odborníkov zo SACR identifikovať ďalšie historické, kultúrne či prírodné krásy, ktoré by na mape Street View nemali chýbať.

Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 5:30

Jozef blízkym ľuďom neustále prejavuje svoju náklonnosť a lásku
Jozefovia odmalička vedia presne, čo chcú.

sk
včera 19:07

Petr Spálený oslávi jubileum kompiláciou 80 / Největší hity & duety
Hoci Spálený začínal s hudbou ako bubeník v rôznych amatérskych dixielandových a rokenrolových súboroch, štart jeho profesionálnej hudobnej kariéry sa počal rokom 1967, kedy získal angažmán v Divadle Apollo.

sk
včera 18:33

Mirai predstavuje novinku Čas rány zahojí a vyráža na sLOVEnské turné
Piesne z nového albumu predstaví kapela na prelome marca a apríla v rámci Mirai sLOVEnsko Tour 2024 do piatich klubov naprieč celým Slovenskom.

sk

Najčítanejšie Magazín


Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac