Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ONLINE: Slovensko sa rozlúčilo s exprezidentom Michalom Kováčom

Na snímke sprava prezident Českej republiky Miloš Zeman, exprezidenti SR Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič, jeho manželka Silvia Gašparovičová, exprezident Českej republiky Václav Klaus a jeho manželka Livia Klausová sedia v Dóme sv. Martina pred začiatkom zádušnej omše za zosnulého prezidenta Michala Kováča. Zádušnú omšu celebroval arcibiskup Stanislav Zvolenský. V Bratislave dňa 13. októbra 2016. Foto: TASR Michal Svítok
Na snímke príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR sú pri vchode pred Bratislavským hradom pred začiatkom štátneho pohrebu prezidenta Michala Kováča. V Bratislave 13. októbra 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Prvý prezident samostatného Slovenska zomrel 5. októbra o 19.50 h vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca. Poslednú rozlúčku s ním priniesol Teraz.sk ONLINE.

Bratislava 13. októbra (Teraz.sk/TASR) - Vo veku 86 rokov zomrel 5. októbra slovenský exprezident Michal Kováč na zlyhanie srdca.

M.Kováč ležal v nemocnici od piatka (30.9.). Najskôr bol v umelom spánku a na pľúcnej ventilácii. Potom sa však jeho zdravotný stav mierne zlepšil, preto ho odpojili od prístrojov a dýchal sám. Problémy sa však vrátili a lekári ho dali opäť na pľúcnu ventiláciu. Exprezidentovi začali zlyhávať orgány. Poslednýkrát vydýchol 5. októbra o 19.50 hod.

Všetko o úmrtí M. Kováča nájdete TU.


Úprava vlajkovej výzdoby sa uskutoční spustením štátnej vlajky do polovice výšky stožiara a pri výzdobe štátnou zástavou vyvesením spolu s ňou aj čiernej zástavy.

Teraz.sk prináša ONLINE z poslednej rozlúčky s exprezidentom Michalom Kováčom.

Končí sa ONLINE portálu www.teraz.sk z poslednej rozlúčky so zosnulým prezidentom SR Michalom Kováčom. Ďakujeme za pozornosť.

16.00
Telo exprezidenta M.Kováča previezli na historický Ondrejský cintorín v Bratislave-Starom Meste, kde sa bude konať neverejná rozlúčka v rodinnom kruhu.

15:50
Zádušná omša za M. Kováča v Dóme sv. Martina sa skončila. Smútiaca rodina odchádza na Ondrejský cintorín, kde prebehne súkromná časť pohrebu v kruhu rodiny.

15:44
"Jeho život bol heroickým zápasom o ľudské uplatnenie," vyhlásil vo svojom príhovore za rodinu prezidenta jeho brat Dušan Kováč. "Nečakáme, že sa aktéri organizovaného pohonu na prvého demokraticky zvoleného prezidenta ospravedlnia, ale je zarážajúce, že sa tvária, akoby sa nič nestalo," povedal.

Zároveň sa poďakoval všetkým ľuďom, ktorí počas prevozu tela prezidenta na uliciach spontánne tlieskali. "Ďakujeme všetkým, ktorí rozlúčku s prvým demokraticky zvoleným prezidentom pripravili," povedal. "Tvoj odchod z nášho kruhu nás veľmi bolí, ostane po tebe prázdne miesto, ostaneš však v našich spomienkach. Nech ti je zem slovenská, ktorú si tak miloval, ľahká," konštatoval Dušan Kováč.

15:35
Podľa bývalého riaditeľa Odboru zahraničnej politiky Kancelárie prezidenta z rokov 1993-96 Pavla Demeša úmrtie prvého prezidenta demokratickej Slovenskej republiky v spoločnosti znovu rozvírilo diskusie o období, keď bol hlavou štátu. "Michal Kováč bol výnimočný človek, čestný a láskavý. Dostal sa na čelo štátu v dobe, keď sa rozhodovalo o jeho smerovaní," pripomenul Demeš.
V Dóme sv. Martina sa konala zádušná omša za zosnulého prezidenta SR Michala Kováča, ktorú celebroval arcibiskup Stanislav Zvolenský. Na snímke sa prítomným prihovoril bývalý poradca prezidenta Kováča Pavol Demeš. V Bratislave dňa 13. októbra 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok

Dodal, že na internete registruje množstvo otázok, ktoré s týmto obdobím súvisia, vrátane tých, ktoré sa viažu k zrušeniu Mečiarových amnestií. "Čo sme to za národ, že svojich výnimočných ľudí oceňujeme až po ich smrti?" pýtajú sa podľa Demeša ľudia na sociálnych sieťach. On sám, aj menom tímu, ktorý svojho času pracoval v kancelárii prezidenta SR, zvlášť ocenil úlohu vtedajšej prvej dámy. "Najväčšou oporou mu bola manželka, ktorá stála po jeho boku ako skutočná prvá dáma, až do konca jeho života," povedal.



15:20
"Navždy od nás odišiel prvý prezident slbodnej a demokratickej Slovenskej republiky. Dejiny štátov sú dejinami našich rozhodnutí. V krátkej histórii SR žiadny slovenský prezident nemusel robiť také ťažké a bolestivé rozhodnutia ako prezident Kováč," konštatoval v príhovore prezident SR A. Kiska.
V Dóme sv. Martina sa konala zádušná omša za zosnulého prezidenta SR Michala Kováča, ktorú celebroval arcibiskup Stanislav Zvolenský. Na snímke vpravo sa prítomným prihovoril prezident SR Andrej Kiska. V Bratislave dňa 13. októbra 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok

15.17
Pozrite si fotogalériu z paľby sálv na počesť exprezidenta M.Kováča




14.55

Pozrite si video: Smútočný sprievod s ostatkami M.Kováča smeruje do Prezidentského paláca




14.52
Pozrite sa aká bola rozlúčka s exprezidentom na nádvorí Prezidentského paláca




14.44
Pozrite si fotogalériu zo zádušnej omše z dómu sv.Martina.



14:08


14.00
Začala sa zádušná sv. omša za Michala Kováča.

13.54
Na pohrebe exprezidenta M.Kováč sa zúčastňujú aj traja najvyšší ústavní činitelia.
Na snímke traja najvyšší ústavný činitelia prezident SR Andrej Kiska (uprostred), premiér SR Robert Fico (vpravo) a predseda parlamentu Andrej Danko kráčajú v smútočnom sprievode s rakvou s ostatkami zosnulého prezidenta Michala Kováča umiestnenej na lafete delostreleckej húfnice, ktorý smeruje z Bratislavského hradu do Prezidentského paláca. Sprievod doprevádzajú príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR a Ozbrojených síl SR. V Bratislave dňa 13. októbra 2016.
Foto: TASR Andrej Galica


13:44
Pozrite si ako spomínajú na M.Kováča politici exprezident R. Schuster, expremiérka I. Radičová, exprezident I. Gašparovič, expremiér M. Dzurinda a eurposlanec R. Sulík.



13:33
"Verím, že jeho odkaz, jeho pôsobenie, jeho práca, zostane navždy v našich srdciach ako odkaz politika oddaného službe svojmu národu," uviedol na sociálnej sieti predseda parlamentu Andrej Danko.

13:31
SLOBODA A SLÁVA PÁN PREZIDENT Váš odkaz znie: "Zlu a násiliu sa musíme postaviť." V dnešných časoch je aktuálnejší, ako kedykoľvek predtým, napísal na sociálnej sieti europoslanec Ivan Štefanec.

13.27
O 14.00 h má byť zádušná omša v Dóme svätého Martina za zosnulého exprezidenta M.Kováča, kde má prístup aj verejnosť. Pri chráme umiestnili veľkoplošnú obrazovku. Omšu bude celebrovať arcibiskup Stanislav Zvolenský. S príhovormi vystúpia prezident SR Andrej Kiska, bývalý poradca prezidenta Kováča Pavol Demeš a nevlastný brat prezidenta, historik Dušan Kováč. Vystúpi sopranistka Simona Šaturová. Prvé čítanie bude mať herečka Monika Hilmerová.


13.12
Vojenským ceremoniálom a poctami sa s exprezidentom Michalom Kováčom rozlúčila na nádvorí Prezidentského paláca čestná stráž. Z Bratislavského hradu sa tam presunul i smútočný pochod. Pred palác prišli stovky ľudí.
Prítomní si Kováča uctili minútou ticha po zaznení štátnej hymny. Z nábrežia Dunaja zaznelo počas poslednej rozlúčky na nádvorí 20 delostreleckých sálv.


12.57
Pozrite si ako prevážajú rakvu s pozostatkami M.Kováča z Bratislavského hradu na nádvorie Prezidentského paláca.


12:55
Auto s pozostatkami M. Kováča odchádza do Dómu sv. Martina.

12:54
Na počesť prezidenta Michala Kováča znejú salvy. Truhlu s pozostatkami zároveň prekladajú do auta, ktoré ho odvezie do Dómu sv. Martina.

12:52
Čestná stráž sa lúči s prezidentom Kováčom: "Zostáva vám sláva pán prezident".

12:49
Smútočný obrad sa začal Hymnou SR. Naživo ho môžte pozerať aj TU.

12.48
Približne o 13. hodine, po hymne SR a minúte ticha, počas poslednej rozlúčky na nádvorí Prezidentského paláca zaznie 20 delostreleckých sálv z nábrežia Dunaja.

12:42
Truhlu s pozostatkami M. Kováča umiestnili na nádvorí Prezidentského paláca.

12:40
Pozrite si fotogalériu pohrebného sprievodu z Bratislavského hradu do prezidetského paláca.



12:37
Pohrebný sprievod prišiel na nádvorie Pezidentského paláca.

12:29
Slovensko sa dnes lúči s významnou osobnosťou. Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Jozefa Makúcha bol totiž Michal Kováč nielen prvým prezidentom samostatného Slovenska, ale aj významným predstaviteľom financií a bankovníctva.

"Iba normalizačný proces od roku 1970 zabránil Michalovi Kováčovi využiť bohaté skúsenosti, ktoré nadobudol ako námestník riaditeľa londýnskej pobočky Živnobanky a úspešne zavŕšiť nomináciu do funkcie guvernéra Federálnej emisnej banky, ktorá mala byť v rámci reformného procesu zriadená," uviedol v stanovisku pre médiá Makúch s tým, že Kováč sa však naďalej venoval problémom menovej politiky a bankovníctvu a svoje poznatky a skúsenosti využíval v oblasti výskumu. "Významnou mierou tiež prispel k úspešnému rozvoju NBS," podotkol Makúch.

12.11
O 12. hodine mimoriadne, na päť minút, zvonili zvony v celej Bratislave. Truhlu s pozostatkami exprezidenta naložili vojaci na lafetu delostreleckej húfnice. Smútočný sprievod sa začal presúvať z Bratislavského hradu na predné nádvorie Prezidentského paláca. Cestu Palisádami lemujú príslušníci Ozbrojených síl SR. Okolo lafety pochodujú príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR.
.
Na snímke smútočný sprievod s ostatkami zosnulého prezidenta Michala Kováča je na nádvorí Bratislavského hradu. V Bratislave dňa 13. októbra 2016.
Foto: TASR Michal Svítok



12:05
Takto to momentálne vyzerá na nádvorí Prezidentského paláca, kde príde sprievod s rakvou exprezidenta, ktorý sa pred pár minúta vybral z Bratislavského hradu.
Na snímke nádvorie Prezidentského paláca pred vojenskou rozlúčkou s prezidentom Michalom Kováčom v Bratislave 13. októbra 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

.
V Rytierskej sále Bratislavského hradu sa konala rozlúčka so zosnulým prezidentom SR Michalom Kováčom. Na snímke príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR stoja pri rakve s ostatkami zosnulého prezidenta Michala Kováča umiestnenej na lafete delostreleckej húfnice na nádvorí Bratislavského hradu.
Foto: TASR Michal Svítok



12.00
Začína smútočný sprievod s rakvou exprezidenta M.Kováča za účasti rodiny zosnulého a najvyšších ústavných činiteľov smerom na nádvorie Prezidentského paláca.

11:55
Truhlu s M. Kováčom práve nakladajú na lafetu.

11:54
Takto vyjadrovali sústrasť rodine politici


11.52
Pred rakvou M.Kováča na nádvorí Bratislavského hradu sa poklonila česká delegácia.

11.50
Pozitívne je, že s exprezidentom Michalom Kováčom sme voči sebe nikdy necítili zášť. Pred štátnym pohrebom prvého prezidenta samostatnej SR to povedala bývalá hlava štátu Ivan Gašparovič. Gašparovič si zároveň myslí, že už nemá zmysel riešiť zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara z roku 1998, ktoré sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. S exprezidentom sa rozlúčil aj bývalý prezident R. Schuster.

11.48
Napoludnie sa má podľa programu začať smútočný sprievod s rakvou exprezidenta SR po trase - Bratislavský hrad - Palisády -Prezidentský palác.

11.46
Truhlu s pozostatkami M.Kováča vynášajú z hradnej Rytierskej sály.

11.44
Na pohrebe M.Kováča sa zúčastňujú súčasný český prezident M. Zeman a exprezident V. Klaus.


11.43
Rakvu s pozostatkami exprezidenta idú presunúť z Rytierskej siene Bratislavského hradu na lafetu húfnice.

11.42
Odchádza človek, ktorý mi bude nesmierne chýbať, bol mi priateľom. Povedala to bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová. Prišla na Bratislavský hrad, aby kondolovala rodine. Má zmysel zaoberať sa mečiarovými amnestiami nielen po deklaratívnej, ale aj právnej rovine, myslí si Radičová.

11:40
Takto vyjadrovali smútoční hostia kondolencie rodine prezidenta.


11.38
Rodine M.Kováča kondoloval súčasný prezident SR Andrej Kiska s manželkou.

11.36
Slovenská pošta vydáva v deň pohrebu prvého slovenského prezidenta Michala Kováča príležitostnú poštovú pečiatku.

11.34
Rodine M.Kováča kondoloval predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

11.33
Rodine M.Kováča kondoloval premiér SR Robert Fico.

11.30
Rodine M.Kováča kondolovala šéfka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková.



11.29
Prvý prezident samostatnej SR Michal Kováč v rozhodujúcej chvíli ukázal, že je nielen ochotný a schopný dôstojne vykonávať svoj úrad, ale že mu ide o budúcnosť a jeho vlasť, povedal expremiér M. Dzurinda.

11.27
Rodine M.Kováča kondolovali podpredsedovia Národnej rady SR.

11.24
Patriotizmus, viera a demokratizmus vytvárali politický príbeh prvého slovenského prezidenta, myslí si novembrový tribún ľudu Ján Budaj. Kováč podľa neho patril k politikom, ktorý sa nikdy nespreneveril hodnotovému základu, ku ktorému sa hlásil.

11.23
Zrušenie amnestií, ktoré udelil vtedajší zastupujúci prezident Vladimír Mečiar, by bolo právne možné. Novinárom to dnes povedal advokát expremiér J. Čarnogurský krátko pred začiatkom štátneho pohrebu exprezidenta Michala Kováča.

11.21
Krátko po 12.00 h bude z dôvodu presunu autokolón z Bratislavského hradu obmedzená premávka na Brnianskej a Pražskej ulici v smere do centra mesta. Obmedzenie by malo trvať nevyhnutne potrebný čas, približne 15 minút.

11.12
Príslušníci ozbrojených síl sa rozostavujú pod Bratislavským hradom.

V Rytierskej sále Bratislavského hradu sa konala rozlúčka so zosnulým prezidentom SR Michalom Kováčom. Na snímke príslušníci Ozbrojených síl SR sa rozostavujú pod Bratislavským hradom pred začiatkom štátneho pohrebu prezidenta Michala Kováča. V Bratislave 13. októbra 2016.
Foto: TASR


11.10.
Postupne prichádzajú členovia súčasnej vlády SR sa rozlúčiť so zosnulým prezidentom.


11.06

Sústrasť vyjadrila rodine Kováčovcov pri rakve zosnulého prezidenta expemiérka SR Iveta Radičová.

10.59
Bývalí premiéri SR vyjadrili sústrasť vdove po M.Kováčovia a synom.

10.57
O 11.00 h by sa mali so zosnulým rozlúčiť bývalí premiéri SR a predsedovia parlamentu.


10.52
Na nádvorie Bratislavského hradu prišli expremiéri SR Mikuláš Dzurinda a Jozef Moravčík, a Pavol Hrušovský.

10:45
Rodina exprezidenta M.Kováča nepozvala na štátny pohreb bývalého predsedu vlády SR Vladimíra Mečiara. Prezident Kováč nesúhlasil s niektorými činmi a rozhodnutiami Mečiarovej vlády. Kováčova správa o stave spoločnosti, ktorú predniesol v marci 1994 v parlamente, mala za následok vyslovenie nedôvery Mečiarovi zo strany parlamentu a pád jeho druhej vlády. Prezidentov syn Michal Kováč ml. bol 31. augusta 1995 ilegálne zavlečený do Rakúska, kde ho zatkla polícia na základe zatykača Interpolu.
Na archívnej sú snímke premiér SR Vladimír Mečiar (HZDS) a prezident SR Michal Kováč
Foto: Miroslava Cibulková - TASR


10.32
Prví smútoční hostia, medzi nimi aj spolupracovníci exprezidenta, vyjadrujú sústrasť rodine Michala Kováča na Bratislavskom hrade.

V Rytierskej sále Bratislavského hradu sa konala rozlúčka so zosnulým prezidentom SR Michalom Kováčom. Na snímke rodina zosnulého prezidenta prijíma kondolencie pri truhle s pozostatkami Michala Kováča. Tretia zľava Emília Kováčová, manželka zosnulého prezidenta a jeho dvaja synovia Michal Kováč ml. (vľavo) a Juraj Kováč (druhý zľava).
Foto: TASR - Michal Svítok

.
V Rytierskej sále Bratislavského hradu sa konala rozlúčka so zosnulým prezidentom SR Michalom Kováčom. Na snímke rodina zosnulého prezidenta prijíma kondolencie pri truhle s pozostatkami Michala Kováča. Vľavo nevlastný brat zosnulého prezidenta, historik Dušan Kováč a syn Michal Kováč ml. (druhý vľavo).
Foto: TASR - Michal Svítok



10:21
Pozrite si farebné aj čierno-biele fotografie a videá, ktoré ilustrujú život zosnulého prezidenta SR Michala Kováča, ktorý sa ako prvý slovenský demokratický prezident stretol s prezidentom USA (v ČR v roku 1994) a na území SR (1995) s hlavou rímsko-katolíckej cirkvi pápežom Jánom Pavlom II.

10:05
Michal Kováč bol prvým najvyšším veliteľom slovenských ozbrojených síl. Na snímke je počas prehliadky na nádvorí Bratislavského hradu.
Michal Kováč ako najvyšší vojenský veliteľ SR
Foto: VHÚ-VHA Bratislava


9:50
Rakvu s pozostatky bývalého prezidenta Michala Kováča prevezú z Bratislavského hradu do Prezidentského paláca na lafete delostreleckej húfnice. Pôjde o húfnicu (122 mm, vz. 38/74) z fondu Vojenského historického múzea v Piešťanoch. Vyrobili ju po druhej svetovej vojne v Dubnici nad Váhom. Je upravená na protokolárne účely v súčinnosti s Vojenským historickým ústavom. Počas smútočného sprievodu bude zahalená štátnou vlajkou a bude ju ťahať vojenské vozidlo.
.
Delostrelecká húfnica Československej ľudovej armády 122 mm vzor 38/74.
Foto: www.vhu.sk




9:35
Parlament prerušil dnešné rokovanie desiatej schôdze Národnej rady SR pre štátny pohreb exprezidenta SR Michala Kováča. Na prerušení schôdze sa dohodli zástupcovia strán na poslaneckom grémiu, ktoré zvolal predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

9:22
Obyvatelia obce Ľubiša na východnom Slovensku spomínajú na svojho rodáka Michala Kováča ako na šikovného a ambiciózneho chlapca, ktorý sa dobre učil a chcel niečo dokázať.



9:10
Pre pohreb exprezidenta zrušili učitelia dnešný štrajk, počas ktorého plánovali neodučiť štyri hodiny.


8:56

Exprezident SR Michal Kováč bol osobnosťou moderných slovenských dejín po roku 1989. Jeho profil a chronológiu politického života ako prezidenta si môžete prečítať tu

.
Bývalý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč zomrel 5. októbra 2016 o 19.50 h vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca.
Foto: TASR


8:50
V deň pohrebu exprezidenta M. Kováča bude pre záujemcov k dispozícii veľkoplošná obrazovka



8:44
V čase pohrebu bude v Bratislave obmedzená mestská hromadná doprava. V čase od 11.30 do 13.30 h budú úplne uzavreté Palisády, Hodžovo námestie, Staromestská ulica a Banskobystrická ulica. Po príchode smútočného sprievodu na Hodžovo námestie bude námestie následne uzavreté. Taktiež sa uzavrie aj Štefánikova ulica. Doprava bude operatívne odkláňaná po Pražskej a Šancovej ulici.

8:35
K čiastočným dopravným obmedzeniam môže dôjsť v dopoludňajších hodinách pri presunoch zahraničných delegácií z letiska na Bratislavský hrad, kde sú pozostatky prvého slovenského prezidenta v rakve v Rytierskej sále. V priestoroch hrade aj začne dnešný program rozlúčky.

8:27
Bratislavská polícia odporúča vodičom, aby minimalizovali svoj pohyb vozidlami v mestskej časti Staré Mesto a vyhli sa úsekom, kadiaľ povedie smútočný sprievod. Dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, ako aj jej usmerňovanie a regulovanie zabezpečia dopravní policajti.

8:16
Na štátnom pohrebe prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča sa zúčastnia prezident Českej republiky Miloš Zeman, bývalý prezident ČR Václav Klaus, bývalý prezident Maďarska Pál Schmitt, štátny tajomník Kancelárie prezidenta Poľskej republiky Krzysztof Szczerski, predseda Spolkovej rady rakúskeho parlamentu Mario Linder, bývalý prezident Rumunska Emil Constantinescu a minister obrany Rumunska Mihnea Motoc.

8:10
Úprava vlajkovej výzdoby na znak štátneho smútku sa začala od 8.00 h a skončí sa dnes o 17.00 h.

8:03
Vodičov v bratislavskom Starom Meste čakajú dnes v súvislosti s pohrebom dopravné obmedzenia. Ide o obmedzenia nevyhnutné počas smútočného sprievodu z Bratislavského hradu do Prezidentského paláca, následne do Dómu sv. Martina a v okolí Ondrejského cintorína na Ul. 29. augusta. Taktiež môže dôjsť k čiastočným dopravným obmedzeniam pri presune zahraničných delegácií z Letiska M. R. Štefánika v dopoludňajších hodinách na Bratislavský hrad.

8:00
Vláda Slovenskej republiky na svojom zasadnutí 6. októbra 2016 vyhlásila v súvislosti s úmrtím bývalého prezidenta Michala Kováča štátny smútok. Začal sa dnes o 8:00 a potrvá do 17:00 hod.

Priebeh štátneho pohrebu
11.00 - Kondolencia rodine zosnulého prezidenta pre pozvaných hostí
miesto: Rytierska sieň Bratislavského hradu

12.00 - Začiatok smútočného sprievodu z Hradu na nádvorie Prezidentského paláca
trasa: Bratislavský hrad – Palisády – Hodžovo nám. – predné nádvorie Prezidentského paláca

12.45 - Posledná rozlúčka na nádvorí Prezidentského paláca (vojenské pocty, hymna SR, minúta ticha, salvy). Rakva bude preložená do civilného pohrebného vozidla, ktoré sa presunie do Dómu sv. Martina

14.00 - Zádušná omša v Dóme sv. Martina
celebruje: arcibiskup Stanislav Zvolenský
príhovory: Prezident SR Andrej Kiska, Pavol Demeš a Dušan Kováč

16.30 - Súkromná rozlúčka na Ondrejskom cintoríne