Ekonomika

Export Číny zaznamenal v marci prudký pokles, nečakane klesol aj dovoz

TASR, 12. apríla 2024 12:06

Údaje, ktoré v piatok zverejnila čínska colná správa, tak opäť zvyšujú tlak na Peking, aby prišiel s ďalšími stimulmi na podporu dopytu a výraznejšie zotavovanie ekonomiky.

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková
Peking 12. apríla (TASR) - Čína zaznamenala minulý mesiac prudký pokles exportu, ktorého tempo výrazne prekonalo odhady trhov. Navyše nečakane klesol aj dovoz. Údaje, ktoré v piatok zverejnila čínska colná správa, tak opäť zvyšujú tlak na Peking, aby prišiel s ďalšími stimulmi na podporu dopytu a výraznejšie zotavovanie ekonomiky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vývoz z Číny klesol v marci medziročne o 7,5 %, najviac od augusta minulého roka. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters s poklesom exportu počítali, očakávali však, že dosiahne iba 2,3 %. Na porovnanie, za obdobie január a február sa vývoz medziročne zvýšil o 7,1 %.

Práve v dôsledku vývoja v prvých dvoch mesiacoch roka zaznamenal čínsky export za 1. kvartál rast. Ten dosiahol 1,5 %.

V marci sa však znížil aj dovoz, čo ekonómov prekvapilo. Klesol o 1,9 %, pričom ekonómovia odhadovali, že vzrastie o 1,4 %. Vychádzali pritom z vývoja za predchádzajúce dva mesiace, za ktoré dovoz do Číny vzrástol o 3,5 %.

Čína vykazuje vývoj v obchode na začiatku roka za dva mesiace dohromady, keďže vývoj za január a február zvlášť narúšajú oslavy Nového lunárneho roka. Za celý 1. štvrťrok dovoz vzrástol v rovnakom rozsahu ako vývoz, teda o 1,5 %. Ako povedal Bruce Pang, hlavný ekonóm v spoločnosti Jones Lang LaSalle, výsledky vývozu a dovozu za marec naznačujú, že vláda bude musieť pristúpiť k rozsiahlejším a cielenejším opatreniam na podporu ekonomiky, ak chce dosiahnuť svoj rastový cieľ.

Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 20:00

Ceny ropy smerujú k najväčšiemu týždennému poklesu za tri mesiace
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 19.03 h SELČ 83,25 USD (77,49 eura) za barel (159 litrov).

sk
včera 19:03

Daimler Truck zvýšil kvartálne tržby napriek poklesu objemu predaja
Čistý zisk spoločnosti dosiahol za prvé tri mesiace roka 847 miliónov eur, zatiaľ čo pred rokom vykázala firma zisk 795 miliónov eur.

sk
včera 18:09

Zisk banky Intesa Sanpaolo vzrástol v 1. kvartáli o takmer pätinu
Banka uviedla, že za prvé tri mesiace roka dosiahla čistý zisk 2,3 miliardy eur.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac