Ekonomika

Export ruského LNG do Európy a Ázie v minulom roku klesol

TASR, 3. januára 2024 9:09

Projekt LNG Portovaja dodal na zahraničné trhy vlani 1,4 milióna ton LNG, väčšina pritom smerovala do Turecka a Grécka, tri dodávky však putovali aj do Číny.

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc
Moskva 3. januára (TASR) - Export ruského skvapalneného zemného plynu (LNG) dosiahol v závere roka rekordnú hodnotu, za celý minulý rok však klesol, pod čo sa veľkou mierou podpísal export do Ázie. Poukázali na to predbežné údaje britskej burzovej skupiny LSEG. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rusko vyviezlo vlani 31 miliónov ton LNG, čo oproti predchádzajúcemu roku predstavuje pokles o 6 %. Dôvodom boli plánované odstávky závodov počas letných mesiacov pre údržbu. Za mesiac december však export dosiahol rekordnú hodnotu 3,2 milióna ton, z čoho 1,9 milióna ton pochádzalo z projektu Jamal LNG.

Z jednotlivých regiónov klesol export ruského LNG najmä do Ázie. Na tento trh vyviezlo Rusko vlani zhruba 15 miliónov ton, čo oproti roku 2022 predstavuje pokles o 11 %. Klesol aj vývoz do Európy, avšak iba o 1,9 % na približne 16 miliónov ton. Európa vlani výrazne zvýšila nákupy LNG po tom, ako prudko znížila dovoz zemného plynu z Ruska plynovodmi v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu.

Väčšina LNG z Ruska smerovala od najväčšieho ruského producenta LNG, firmy Novatek. Spoločnosť exportovala vlani 18,7 milióna ton LNG z projektu Jamal LNG a 800.000 ton dodala z Kriogaz-Vysotsk v Baltickom mori, dodala LSEG. Ďalšie dodávky zabezpečilo Rusko z projektu Sachalin-2, ktorý kontroluje ruský plynárenský koncern Gazprom. Z tohto projektu smerovalo na export vyše 10 miliónov ton, čo bolo zhruba o 10 % menej než v roku 2022.

Projekt LNG Portovaja dodal na zahraničné trhy vlani 1,4 milióna ton LNG, väčšina pritom smerovala do Turecka a Grécka, tri dodávky však putovali aj do Číny. Jeden z týchto nákladov vypravilo Rusko cez Severnú morskú cestu, ktorú Moskva považuje za alternatívu voči Suezskému prieplavu.









Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 17:15

USA zrušili povolenia na dodávky pre čínsku spoločnosť Huawei
Americké sankcie zavedené v roku 2019 čínskej firme obmedzili prístup k súčiastkam vyrobeným v USA, čo výrazne poškodilo jej podnikanie v oblasti výroby smartfónov.

sk
včera 16:40

Výrobca čipov Infineon zruší v Nemecku stovky pracovných miest
Spoločnosť zhoršila svoju prognózu na celý finančný rok 2023/2024 už vo februári po neuspokojivých výsledkoch v prvom finančnom štvrťroku.

sk
včera 16:10

Automobilka Toyota dosiahla v uplynulom finančnom roku rekordný zisk
Skupina plánuje v tomto roku celosvetovo predať 10,95 milióna vozidiel, čo predstavuje pokles o 1,3 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac