Ekonomika

Exportéri očakávajú od nového prezidenta aktívnejšiu podporu

TASR, 18. marca 2024 14:45

RSE je podnikateľské združenie, ktoré kolektívnym hlasom presadzuje záujmy slovenského súkromného sektora v oblasti exportu.

L. Parízek, archívna snímka. Foto: MZVaEZ SR
Bratislava 18. marca (TASR) - Slovenskí exportéri očakávajú od nového prezidenta aktívnejšiu úlohu v podpore exportu. Uviedol to predseda Rady slovenských exportérov (RSE) Lukáš Parízek v reakcii na materiál o podnikateľských delegáciách prezidentskej kancelárie, podľa ktorého sa v období rokov 2020 až 2024 vykonalo sedem ciest do zahraničia s účasťou vyše 100 podnikateľov. Tieto čísla považuje RSE za nedostatočné a vyzýva na aktívnejšiu úlohu prezidentskej kancelárie pri podpore slovenských podnikateľov v zahraničí.

"Prezident republiky má unikátne postavenie a možnosti v podpore slovenského exportu. Ako prvý ústavný činiteľ môže vycestovať kamkoľvek a kedykoľvek, má vždy k dispozícii vládnu letku a nemusí sa ohraničovať oficiálnou politikou alebo stratégiou vlády," spresnil Parízek. V zahraničí je to podľa neho bežná prax, podporu exportérov robia vo väčšom objeme a efektívnejšie.

"V susednom Česku je prezident Petr Pavel vo funkcii menej ako rok a už stihol navštíviť štyri krajiny s podnikateľmi. Napríklad Miloš Zeman za prvých sedem rokov prezidentského mandátu vycestoval s podnikateľmi do zahraničia približne 30-krát. Navštívil 25 krajín, niektoré opakovane a celkový počet zúčastnených podnikateľov presiahol tisíc," dodal predseda RSE.

RSE je podnikateľské združenie, ktoré kolektívnym hlasom presadzuje záujmy slovenského súkromného sektora v oblasti exportu. V súčasnosti združuje vyše 100 členov a partnerov z rôznych sektorov. RSE je členom Rady vlády pre konkurencieschopnosť a produktivitu.
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 20:00

Ceny ropy smerujú k najväčšiemu týždennému poklesu za tri mesiace
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 19.03 h SELČ 83,25 USD (77,49 eura) za barel (159 litrov).

sk
včera 19:03

Daimler Truck zvýšil kvartálne tržby napriek poklesu objemu predaja
Čistý zisk spoločnosti dosiahol za prvé tri mesiace roka 847 miliónov eur, zatiaľ čo pred rokom vykázala firma zisk 795 miliónov eur.

sk
včera 18:09

Zisk banky Intesa Sanpaolo vzrástol v 1. kvartáli o takmer pätinu
Banka uviedla, že za prvé tri mesiace roka dosiahla čistý zisk 2,3 miliardy eur.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac