Ekonomika

Google oznámil, že neporušuje hospodársku súťaž

TASR, 21. apríla 2016 12:58

Európska komisia v stredu informovala spoločnosť Google o svojom predbežnom stanovisku, podľa ktorého firma v rozpore s antitrustovými pravidlami EÚ zneužíva svoje dominantné postavenie.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Brusel 21. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu (20.4.) informovala spoločnosť Google o svojom predbežnom stanovisku, podľa ktorého táto firma v rozpore s antitrustovými pravidlami EÚ zneužíva svoje dominantné postavenie tým, že obmedzuje výrobcov zariadení a operátorov mobilných sietí využívajúcich systém Android.

Na oznámenie exekutívy EÚ spoločnosť Google reagovala oficiálnym stanoviskom, ktoré poskytla aj TASR.

„Android pomohol vytvoriť pozoruhodný a najmä udržateľný ekosystém, založený na open-source softvéri a otvorených inováciách. Budeme naďalej spolupracovať s Európskou komisiou, aby sme dokázali, že Android je dobrý pre hospodársku súťaž a dobrý pre spotrebiteľov,“ uviedol podpredseda spoločnosti Google Kent Walker v správe pre médiá.

Komisia vo svojom predbežnom stanovisku upozornila, že Google v oblasti mobilných zariadení vyvíjala stratégiu na udržanie a posilnenie svojho dominantného postavenia v oblasti všeobecného internetového vyhľadávania. Podľa komisie z uvedených praktík vyplýva, že sa vyhľadávač Google Search vopred inštaluje a nastavuje ako prednastavená alebo výhradná vyhľadávacia služba do väčšiny zariadení využívajúcich systém Android predávaných v Európe. Uvedené praktiky znemožňovali konkurenčným vyhľadávačom prístup na trh prostredníctvom konkurenčných mobilných vyhľadávačov a konkurenčných operačných systémov.

Okrem toho praktiky spoločnosti podľa názoru exekutívy EÚ poškodili aj spotrebiteľov tým, že potláčali hospodársku súťaž a obmedzovali inováciu v širšom segmente mobilných zariadení.

Obavy EK vo forme námietok boli adresované spoločnosti Google a jej materskej spoločnosti Alphabet.

Spoločnosť Google v reakcii na postoj EK dodala, že berie vážne obavy vyjadrené Bruselom, "ale sme tiež presvedčení, že náš obchodný model udržuje náklady výrobcov nízka a zaisťuje im vysokú pružnosť a spotrebiteľom dáva bezprecedentnú kontrolu nad svojimi mobilnými zariadeniami".



Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 7:56

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom
S&P tak podľa Ministerstva financií (MF) SR potvrdila, že plán slovenskej vlády s ozdravením verejných financií je dôveryhodný a konsolidačné úsilie je dostatočné.

sk
včera 19:52

Porsche zaznamenalo výrazný pokles prevádzkového zisku v 1. štvrťroku
Okrem výdavkov na vývoj nových modelov Porsche výrazne investovalo do technológií v aute, uviedla spoločnosť.

sk
včera 19:25

Dimon dúfa v mäkké pristátie ekonomiky USA
Šéf JPMorgan však dúfa, že americká ekonomika zažije mäkké pristátie, kde sa jej rast spomalí, ale vyhne sa recesii, aj keď inflácia zostane trochu vysoká.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac