Ekonomika

Google oznámil, že neporušuje hospodársku súťaž

TASR, 21. apríla 2016 12:58

Európska komisia v stredu informovala spoločnosť Google o svojom predbežnom stanovisku, podľa ktorého firma v rozpore s antitrustovými pravidlami EÚ zneužíva svoje dominantné postavenie.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Brusel 21. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu (20.4.) informovala spoločnosť Google o svojom predbežnom stanovisku, podľa ktorého táto firma v rozpore s antitrustovými pravidlami EÚ zneužíva svoje dominantné postavenie tým, že obmedzuje výrobcov zariadení a operátorov mobilných sietí využívajúcich systém Android.

Na oznámenie exekutívy EÚ spoločnosť Google reagovala oficiálnym stanoviskom, ktoré poskytla aj TASR.

„Android pomohol vytvoriť pozoruhodný a najmä udržateľný ekosystém, založený na open-source softvéri a otvorených inováciách. Budeme naďalej spolupracovať s Európskou komisiou, aby sme dokázali, že Android je dobrý pre hospodársku súťaž a dobrý pre spotrebiteľov,“ uviedol podpredseda spoločnosti Google Kent Walker v správe pre médiá.

Komisia vo svojom predbežnom stanovisku upozornila, že Google v oblasti mobilných zariadení vyvíjala stratégiu na udržanie a posilnenie svojho dominantného postavenia v oblasti všeobecného internetového vyhľadávania. Podľa komisie z uvedených praktík vyplýva, že sa vyhľadávač Google Search vopred inštaluje a nastavuje ako prednastavená alebo výhradná vyhľadávacia služba do väčšiny zariadení využívajúcich systém Android predávaných v Európe. Uvedené praktiky znemožňovali konkurenčným vyhľadávačom prístup na trh prostredníctvom konkurenčných mobilných vyhľadávačov a konkurenčných operačných systémov.

Okrem toho praktiky spoločnosti podľa názoru exekutívy EÚ poškodili aj spotrebiteľov tým, že potláčali hospodársku súťaž a obmedzovali inováciu v širšom segmente mobilných zariadení.

Obavy EK vo forme námietok boli adresované spoločnosti Google a jej materskej spoločnosti Alphabet.

Spoločnosť Google v reakcii na postoj EK dodala, že berie vážne obavy vyjadrené Bruselom, "ale sme tiež presvedčení, že náš obchodný model udržuje náklady výrobcov nízka a zaisťuje im vysokú pružnosť a spotrebiteľom dáva bezprecedentnú kontrolu nad svojimi mobilnými zariadeniami".



Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 15:49

EDA: V rokoch 2014 - 2022 boli v EÚ neoprávnené výdavky za 14 mld. eur
Audítori zistili, že vydanie žiadosti o vrátenie prostriedkov po ukončení financovaných činností trvá zvyčajne 14 až 23 mesiacov a získať ich späť trvá od troch do piatich mesiacov.

sk
dnes 14:39

Von der Leyenová vyzvala na obmedzenie dovozu elektromobilov z Číny
Čo sa nám nepáči, je, keď Čína zaplavuje náš trh masívne dotovanými elektromobilmi. A musíme sa tým zaoberať, musíme chrániť náš priemysel, povedala.

sk
dnes 13:58

Nemecká priemyselná produkcia v marci klesla
Nemecké ministerstvo hospodárstva v reakcii na zverejnené údaje uviedlo, že na základe dostupných informácií stále očakáva oživenie priemyselnej výroby v druhej polovici tohto roka.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac