Zahraničie

Registrácia voličov nebude mať vplyv na účasť voličov vo voľbách

TASR, 27. novembra 2012 11:52

Zákaz volebnej inzercie v komerčných televíziách zdôvodnil Gulyás vytvorením rovnosti šancí pre strany.

Budapešť 27. novembra (TASR) – Registrácia voličov nebude mať vplyv na účasť voličov vo voľbách, vyhlásil dnes poslanec vládneho Fideszu Gergely Gulyás v maďarskej komerčnej rozhlasovej stanici Klubrádió v súvislosti s novelou zákona o volebnom procese, ktorú schválili poslanci v pondelok večer.

"Registráciou nemožno zabrániť voličom, aby volili," povedal politik Fideszu, ktorý dodal, že bude štátna registračná kampaň a zrejme aj politické strany si pripravia vlastnú kampaň k registrácii voličov.

Čas potrebný na registráciu je podľa jeho slov veľmi dlhý. "V priebehu ôsmich mesiacov väčšina voličov navštívi obecný alebo mestský úrad a ten, ktorý sa už zaregistroval, sa zrejme bude domnievať, že by mal ísť aj voliť," zdôvodnil Gulyás.

Poslanec Fideszu pripomenul, že voľby budú namiesto dvojkolových iba jednokolové, nebudú sa už zbierať lístky s volebným odporúčaním, ktoré doposiaľ poskytovali priestor na zneužitie a registrácia voličov bude dobrovoľná.

"Nie je dôvod na vyvolávanie strachu: nič nebráni tomu, aby voliči po registrácii, ktorá si vyžaduje minútu času, využili svoje volebné právo," zdôraznil.

Zákaz volebnej inzercie v komerčných televíziách zdôvodnil Gulyás vytvorením rovnosti šancí pre strany. Ako poznamenal, v týchto médiách sú totiž reklamy mimoriadne drahé.

Poslanci maďarského parlamentu v pondelok prijali novelu zákona o volebnom procese, podľa ktorej v budúcnosti budú môcť voliť v parlamentných, samosprávnych voľbách a vo voľbách do Európskeho parlamentu iba voliči, ktorí vopred požiadajú o prijatie do registra voličov. Registračné obdobie sa v zmysle prijatej novely skončí 15 dní pred voľbami a začína sa po ukončení volieb. Registrácia bude platná pre všetky voľby nasledujúceho cyklu.

Maďari žijúci v Maďarsku sa budú môcť zaregistrovať cez internet alebo osobne u obecného notára, invalidi a odsúdení môžu požiadať notára, aby za nimi prišiel a vykonal registráciu. Maďari žijúci v zahraničí budú môcť uskutočniť registráciu listom, prípadne prostredníctvom internetu.
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 21:05

Nemecko objednáva nové policajné vrtuľníky H225 od spoločnosti Airbus
Podľa spoločnosti pôjde o 38 strojov H225 s opciou na ďalších šesť vrtuľníkov.

sk
dnes 20:42

Novými nestálymi členmi BR OSN budú Dánsko, Grécko, Pakistan či Panama
Bezpečnostná rada OSN má 15 členov, z toho desať nestálych kresiel je vyhradených pre zástupcov regionálnych skupín členských krajín OSN.

sk
dnes 20:25

Hamdán: Bidenov plán o prímerí v Pásme Gazy sú len slová
Vojna v Pásme Gazy vypukla 7. októbra po útoku Hamasu na Izrael, pri ktorom zomrelo približne 1200 ľudí, zväčša civilistov.

sk

Najčítanejšie Zahraničie

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac