Magazín

Google, Amazon či eBay budú musieť hlásiť narušenie bezpečnosti

TASR, 8. decembra 2015 10:15

Smernica o kybernetickej bezpečnosti, ktorú schválili členské štáty EÚ, však pre sociálne siete ako napr. Facebook neplatí.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Brusel 8. decembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu a členské štáty Európskej únie dosiahli v pondelok neskoro večer dohodu na vôbec prvých predpisoch týkajúcich sa tzv. kybernetickej bezpečnosti. Smernica bude od internetových firiem ako Google či Amazon vyžadovať, aby nahlasovali vážne narušenia bezpečnosti, informuje agentúra Reuters.

Dohoda, ktorá je výsledkom päťhodinových rokovaní EP a zástupcov vlád, prišla v reakcii na rastúce obavy z počítačových útokov, ktoré majú za následok narušenie bezpečnosti a súkromia.

Európsky komisár pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip uviedol, že nové predpisy upevnia dôveru spotrebiteľov v internetové služby, najmä cezhraničné.

"Internet nepozná hranice - problém v jednej krajine môže mať reťazový efekt vo zvyšku Európy. Preto potrebujeme riešenia kybernetickej bezpečnosti pre celú EÚ. Táto dohoda je dôležitým krokom v tomto smere," konštatoval Ansip.

Nová Smernica o sieťovej a informačnej bezpečnosti stanovuje bezpečnostné a informačné povinnosti pre spoločnosti v dôležitých sektoroch, ako sú doprava, energetika, zdravotníctva a financie. Pre webové firmy budú platiť menej prísne povinnosti než napríklad pre prevádzkovateľov letísk či ropovodov.

Internetové spoločnosti ako Google, Amazon, eBay či Cisco - nie však sociálne siete ako Facebook - budú musieť hlásiť vážne incidenty národným úradom, ktoré im budú môcť udeľovať postihy, ak takéto nariadenia nesplnia.




Prečítajte si aj:

17. júna 2015 18:43

Vláda prijala koncepciu kybernetickej bezpečnosti Slovenska
Najvážnejším problémom kybernetickej bezpečnosti Slovenska je, že táto oblasť stále nie je upravená v platnej legislatíve. Skonštatoval to vedúci Úradu vlády SR Igor Federič. video

sk
14. januára 2015 6:40

Obama prišiel s návrhmi na posilnenie kybernetickej bezpečnosti
Problém kybernetickej bezpečnosti USA sa dostal do popredia po tom, ako neznámi hackeri zaútočili na spoločnosť, ktorá produkovala film zosmiešňujúci severokórejského vodcu Kim Čong-una.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 6:43

Ela je zmyselná
Ide o ženy, ktoré sú odolné, vedia sa psychicky i fyzicky chrániť a vytvoriť si životnú rovnováhu.

sk
dnes 5:40

Pred 180 rokmi vyslal vynálezca Samuel Morse prvý telegram z telegrafu
Samuel Finley Breese Morse sa narodil 27. apríla 1791 v americkom Charlestowne.

sk
dnes 5:30

Európsky deň národných parkov vyhlásili v roku 1999, v SR je ich deväť
Motto tohtoročného Európskeho dňa národných parkov znie: Hlasujte za prírodu (Vote for Nature).

sk

Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac