Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

ONLINE: Ankara vlani varovala Belgicko pred samovražedným atentátnikom

Muž na úteku, ktorý má mať na svedomí výbuchy v Bruseli. Foto: TASR/AP

Mužom, ktorého turecké úrady deportovali z Ankary do Holandska, mal byť Ibrahim Bakraoui.

Brusel 23. marca (TASR) - Belgická polícia pokračuje dnes v rozsiahlom pátraní po jednom z podozrivých zo spáchania bombových útokov, pri ktorých v utorok na bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maelbeek zahynulo najmenej 34 ľudí a ďalších približne 250 osôb utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra DPA.

Hľadaného zachytila bezpečnostná kamera v spoločnosti dvoch ďalších mužov, ktorí pravdepodobne zahynuli pri samovražedných bombových útokoch v letiskovej hale.

Podozrivý, ktorý polícii zatiaľ uniká, je na zázname z bezpečnostnej kamery oblečený v bielom kabáte a na hlave má čierny klobúk. Jeho dvaja spoločníci, ktorí sa na letisku pravdepodobne vyhodili do vzduchu, sú oblečení v čiernom.

Polícia predpokladá, že úlohou tretieho atentátnika bolo aktivovať výbušný systém, ktorý však neexplodoval a nepoškodený sa našiel v zničenej odletovej hale letiska. Identita predpokladaných páchateľov útoku zatiaľ nie je známa.



Čo zatiaľ vieme o útokoch v Bruseli:

- Včera ráno okolo 8:00 vybuchli dve bomby na bruselskom letisku Zavente.
- Ďalšia bomba explodovala okolo 9:00 v stanici metra Maelbeek.
- Tieto výbuchy si vyžiadali dovedna cez 34 obetí.
- Bruselská prokuratúra označila útoky za teroristický čin.
- K útokom sa prihlásil Islamský štát
- Belgická protiteroristická jednotka prehľadáva domy, byty a budovy.


Situáciu monitorujeme ONLINE:

22:01
Ďakujeme, že ste s nami sledovali vývoj udalostí v Belgicku. Sledujte aj naďalej naše aktuálne spravodajstvo.

Na snímke cyklista prechádza na ceste okolo nápisu "Navždy Brusel " v centre belgickej metropoly v utorok 22. marca 2016.
Foto: TASR/AP


21:57
Londýnsky most Tower Bridge je vysvietený vo farbách belgickej trikolóry.




21:44
Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) vycvičila najmenej 400 útočníkov a poslala ich do Európy podnikať teroristické útoky. Tlačovej agentúre AP to povedali nemenovaní bezpečnostní predstavitelia. Podľa uvedených zdrojov títo bojovníci dostali príkazy nájsť správny čas, miesto a spôsob vykonania svojej misie.

21:32
BEERNEM SPOLOČNE PROTI NENÁVISTI

Obyvatelia malého belgického okresu Beernem usporiadali spontánnu udalosť k obetiam nenávisti a teroru v Belgicku aj inde vo svete. Zaspievali si mierovú pieseň Imagine od Johna Lennona.


21:27
O zrušení všetkých letov z Viedne do Bruselu a späť leteckej spoločnosti Austrian Airlines (AUA) až do pondelka 28. marca vrátane informovala dnes večer prostredníctvom tlačovej agentúry APA hovorkyňa AUA.

Krok zdôvodnila zničenou infraštruktúrou medzinárodného letiska Zaventem v Bruseli po utorkovom teroristickom útoku, v dôsledku čoho nie je v belgickej metropole momentálne možné odbavovanie cestujúcich.

AUA však ponúka cestujúcim možnosť využiť jej služby do nie príliš vzdialených destinácií, napríklad Paríža, Amsterdamu, ale aj Frankfurtu nad Mohanom či Düsseldorfu, na ktoré spoločnosť nasadí väčšie stroje.

Cestujúci s platnými letenkami na zrušené lety by sa mali kontaktovať s prepravcom, aby si objasnili, ktorá z alternatívnych možností je pre nich najvýhodnejšia. Zásadne je AUA pripravená prevziať náklady transferu z Bruselu na iné letiská.

21:23
Migrant drží odkaz "Prepáčte, Belgicko" počas protestu v tábore Idomeni.
Foto: TASR/AP


20:54
POMÁHA AJ IZRAEL

Za globálny boj proti terorizmu sa dnes v súvislosti s útokmi v Bruseli a Istanbule vyslovil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

"Celý svet musí čeliť nárastu teroru a my musíme spolupracovať, aby sme ho porazili," cituje Netanjahuove slová, ktoré dnes zazneli pred novinármi v Jeruzaleme, tlačová agentúra DPA.

"Ponúkol som Belgicku všestrannú pomoc pri boji proti terorizmu," uviedol predseda izraelskej vlády a dodal, že izraelský ľud pociťuje už roky podobné útoky na vlastnej koži.

Korene teroru nie sú podľa Netanjahua v nedostatku, frustrácii alebo okupácii, ale "v nádeji, že Islamský štát dokáže zriadiť islamský kalifát v Európe".

20:32
AKTUALIZÁCIA ÚDAJOV O OBETIACH

Belgické ministerstvo zdravotníctva zverejnilo dnes aktualizované údaje o obetiach utorňajších bombových útokov v metropole Brusel. Dva výbuchy na medzinárodnom letisku Zaventem a jeden v stanici metra Maelbeek si vyžiadali celkovo životy 31 civilistov a zranili 300 ďalších ľudí. V nemocničnej starostlivosti ostáva stále 150 ľudí.

Sprava belgický premiér Charles Michel, belgický kráľ Filip, belgická kráľovná Matilda a belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková počas stretnutia s doktormi a zdravotníckym personálom v nemocnici Erasme v Bruseli 23. marca 2016.
Foto: TASR/AP


Oznámila to belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková, na ktorú sa odvoláva spravodajská stanica BBC. Pri incidentoch zomreli aj traja útočiaci samovražední atentátnici.

20:03
Mužom, ktorého turecké úrady vlani v júli deportovali z Ankary do Holandska, mal byť Ibrahim Bakraoui, jeden z dvoch bratov-samovražedných atentátnikov, ktorí útočili v utorok v Bruseli. Zverejnenie identity deportovaného Ibrahima Bakraouia nasledovalo krátko po vyhlásení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o tom, že Turecko vlani deportovalo do Holandska jedného podozrivých v prípade teroristických útokov v Bruseli a Ankara vtedy varovala belgické úrady, že ide o nebezpečného militanta.

Ibrahim Bakraoui sa odpálil na letisku Zaventem.
Foto: TASR/AP


19:47
UZAVRETÉ LETISKO
Hlavné bruselské letisko Zaventem zostane uzavreté najmenej do soboty, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na jeho hovorkyňu Florence Mulsovú. Letisko sa v utorok stalo terčom útoku dvoch samovražedných atentátnikov.

Letisko malo byť pôvodne uzatvorené minimálne do štvrtka večera. Rozhodnutie o predĺžení opatrenia podľa Mulsovej padlo preto, že úrady chcú udržať bezpečnostnú zónu pre vyšetrovanie útokov až do piatka večera.

Počas uzatvorenia tohto medzinárodného letiska úrady rušia alebo odkláňajú na iné neďaleké letiská približne 600 letov denne.




19:38
Po včerajších útokoch sú na mnohých miestach v belgickej metropole bezpečnostné kontroly. Mnohí dochádzajúci pracovníci tak čakali v dlhých radoch.




19:34
VAROVANIE PRED ÚTOKMI

Belgická tajná služba dostala podľa informácií internetového vydania izraelského denníka Haarec konkrétne varovania pred teroristickými útokmi v Bruseli. Informované mali byť aj tajné služby iných západných štátov.

Haarec však priniesol túto informáciu bez uvedenia akéhokoľvek konkrétneho zdroja.

Podľa izraelského médiá belgické bezpečnostné zložky s veľkou pravdepodobnosťou vedeli, že v blízkej budúcnosti sú plánované útoky na letisku a zrejme aj v metre. Napriek konkrétnym varovaniam tajných služieb boli však bezpečnostné opatrenia v sídelnom meste Európskej únie nedostatočné.

Ako ďalej napísal Haarec vo svojom materiáli, doterajšie poznatky naznačujú, že bruselské útoky naplánovali v bašte extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v Sýrii, v meste Rakka.

19:25
Na nedatovanej kombosnímke podozrivý Najim Laachraoui.
Foto: TASR/AP


Druhým samovražedným atentátnikom, ktorý sa v utorok odpálil na medzinárodnom letisku Zaventem v Bruseli, má byť Najim Laachraoui. Podľa belgických úradov sa stopy Laachraouiho DNA našli v prenajatom dome v meste Auvelais, ako aj v byte na ulici Henriho Bergého na bruselskom predmestí Schaerbeek.




18:56
Francúzski organizátori futbalového Eura 2016 nemienia spochybniť usporiadanie turnaja ani po najnovších teroristických útokoch. Ako dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 uviedol predseda francúzskej vlády Manuel Valls, "bola by to prehra, ktorá by znamenala darovanie víťazstva teroristom".

Trofej pre víťaza futbalových majstrovstiev Európy je vystavená pred žrebom finálového turnaja EURO 2016 v Paríži 12. decembra 2015.
Foto: TASR/AP


18:18
Jedného z podozrivých v prípade utorňajších teroristických útokov v Bruseli zatkli vlani v júni v Turecku a následne ho v júli deportovali do Belgicka. Oznámil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa jeho slov však belgické orgány tohto muža napriek varovaniu Turecka prepustili.

18:01
Členovia americkej Snemovne reprezentantov prijali na dnešnom zasadnutí rezolúciu, ktorá odsudzuje útoky v Bruseli. V tomto právne nezáväznom uznesení zaviazali Spojené štáty k podpore belgickej vlády a deklarovali, že militanti extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) predstavujú hrozbu pre slobodu.

Rezolúciu, vyjadrujúcu tiež sústrasť osobám postihnutým útokmi, prijali jednomyseľne 409 hlasmi.

17:58
Poľská premiérka Beata Szydlová vyzvala dnes európskych lídrov na okamžité začatie rozhovorov o spôsobe zastavenia "moru" terorizmu.

Politička to podľa agentúry AP vyhlásila na pôde belgickej ambasády vo Varšave, kam prišla odovzdať kvetiny na pamiatku obetí utorňajších teroristických útokov v Bruseli.

Szydlová v príhovore naliehala na okamžité rozhovory, ktoré umožnia "efektívny boj s týmto morom, ktorý požiera Európu". "Musíme ukončiť terorizmus v Európe. Nemôžeme sa báť," dodala.

17:41
Belgický kráľovský pár - kráľ Filip a kráľovná Mathilda - navštívil dnes medzinárodné letisko Zaventem v Bruseli, ktoré sa v utorok ráno stalo dejiskom teroristického útoku.

Belgický kráľ Filip počas televízneho prejavu k národu po teroristických útokoch v Bruseli 22. marca 2016.
Foto: TASR/AP
Prvý pár Belgického kráľovstva sa tam stretol so záchranármi a osobne im poďakoval za nasadenie a profesionálnu prácu.

Kráľ Filip a kráľovná Mathilda, ktorí predtým navštívili i jednu z miestnych nemocníc, kde sú hospitalizovaní zranení po utorkových útokoch na letisku a v stanici metra Maelbeek, nechýbal ani pri minúte ticha v sídle Európskej komisie. Práve tam si v spoločnosti predsedu belgickej vlády Charlesa Michela i francúzskeho premiéra Manuela Vallsa uctili obete útokov.

17:16
FRANCÚZSKY PREMIÉR: SME VO VOJNE

Jedným z poučení pre Európu po ďalšom útoku na pôde Európskej únie je to, že blok 28 krajín musí mohutne zvýšiť svoje investície do protiteroristických opatrení, povedal dnes francúzsky premiér Manuel Valls.

"Domnievam sa, že jednota je o to dôležitejšia, keď sme terčom útoku, toto nás spája ako Európanov, znova sme potvrdili svoju oddanosť európskemu projektu a chceme zaistiť, že Európa bude v budúcnosti silnejšia, ako je dnes," uviedol. Predseda francúzskej vlády sa tak vyjadril na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom v Bruseli, píše stanica BBC.

"Máme proti sebe teroristickú organizáciu s jej útočnými silami, základňami, zdrojmi, pobočkami a bunkami, ktoré sa ukrývajú vo vnútri našej spoločnosti. Sme vo vojne. Vyhlásili nám vojnu. Naše odhodlanie musí byť absolútne," dodal.

"Krajiny Európskej únie budú musieť v nasledujúcich rokoch vo veľkom investovať do posilnenia svojich bezpečnostných systémov," citovala Vallsa agentúra AP. Francúzsky premiér konkrétne spomenul potrebu ďalších zdrojov na financovanie "ľudskej sily, techniky - na vyrovnanie sa s druhom hrozieb, ktorým budeme musieť čeliť".

16:57
Belgickí policajti odchádzajú po vyšetrovaní v dome v Anderlechte, na predmestí Bruselu 23. marca 2016, deň po teroristických útokoch na hlavnom bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maelbeek. V belgickom meste Anderlecht dnes ráno zadržali tretiu osobu podozrivú zo spáchania utorkového útoku na bruselskom letisku.
Foto: TASR/AP

16:43
Po teroristických útokoch v Bruseli nie je dôvod obracať sa proti utečencom, uviedla dnes Európska komisia (EK) po tom, ako niekoľko pravicových politikov v Európskej únii vyzvalo na sprísnenie imigračnej politiky.

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos reportérom v Bruseli povedal, že EÚ čelí dvom súbežným, ale jasne oddeleným krízam v oblastiach bezpečnosti a migrácie, ktoré si netreba zamieňať.

"Tí ľudia, ktorí prichádzajú k našim brehom, utekajú pred rovnakým terorom, ktorý nás zasiahol tu, v srdci Európy. Urobiť si nepriateľov z tých, ktorí hľadajú ochranu, by znamenalo ustúpiť nenávisti a nejednote, ktoré sa teroristi usilujú zasiať," povedal Avramopulos.

Belgický premiér Charles Michel (druhý zľava), predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (v strede), francúzsky premiér Manuel Valls (vľavo) a šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová (vpravo) počas kladenia kvetov na pamiatku obetí teroristických útokov na stanici metra Maelbeek v Bruseli 23. marca 2016.
Foto: TASR/AP
Proti ukazovaniu prstom na utečencov sa vyslovila aj eurokomisárka pre rozpočet a ľudské zdroje Kristalina Georgievová.

"Zostaneme naďalej otvorení a tolerantní, chápajúc, že náboženskí extrémisti nehovoria za celé náboženstvo a tiež že mnohí z tých, ktorí hľadajú v Európe útočisko, utekajú pred tými istými extrémistami, ktorí nás zasiahli tu, v Bruseli," citovala ju tlačová agentúra DPA.

Avramopulos zdôraznil, že vlády EÚ musia posilniť spoluprácu svojich tajných služieb, zakročiť proti predaju zbraní a sfalšovaných a odcudzených osobných dokladov na čiernom trhu a sprísniť kontroly na vonkajších hraniciach EÚ.

V utorok vydal britský europoslanec za euroskeptickú stranu UKIP Mike Hookem vyhlásenie, v ktorom tvrdil, že teroristické útoky v Bruseli sú "výsledkom voľného pohybu osôb v Schengene a laxných pohraničných kontrol". Citoval odhad Europolu, podľa ktorého sa v EÚ voľne pohybuje asi "5000 džihádistov" zo Sýrie, vrátane 94 v bruselskej štvrti Molenbeek s napojením na novembrové útoky v Paríži.

15:49
Minútou ticha si dnes nemecká vláda v úvode pravidelného týždňového zasadnutia uctila pamiatku obetí utorňajších bombových útokov v belgickej metropole Brusel, píše agentúra AP.

Zástava EÚ a belgická národná zástava sú stiahnuté na pol žrde po teroristických útokoch v Bruseli pred belgickým veľvyslanectvom v Berlíne 22. marca 2016.
Foto: TASR/AP
Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti potvrdilo, že medzi 270 zranenými je niekoľko Nemcov vrátane jednej vážne zranenej osoby. Rezort viac podrobností neposkytol.

Desiatky ľudí sa dnes zišli aj pred budovou Európskej komisie v Bruseli, ktorá sa nachádza neďaleko miesta druhého útoku. Minútou ticha tam vyjadrili spolupatričnosť s obeťami tragického incidentu, ako aj súdržnosť obyvateľov Bruselu v čase krízy.

Dve explózie na medzinárodnom bruselskom letisku Zaventem a tretia v priestoroch stanice metra Maelbeek pripravili o život najmenej 34 ľudí vrátane troch samovražedných útočníkov a 270 ďalších zranili. Úrady však upozorňujú, že tragická bilancia sa môže zvýšiť.

15:33
Niektoré z obetí utorňajšieho útoku už sú známe. Jednou z nich je aj matka dvoch detí Adelma Marina Tapia Ruiz a americký študent Leopold Hecht. O obetiach informuje portál politico.eu.







15:32
Spravodajskí analytici v súvislosti s utorkovými teroristickými útokmi v Bruseli upozorňujú, že podobné bezpečnostné riziko existuje aj vo Viedni, kde rakúske policajné a spravodajské služby monitorujú aktivity moslimských radikálov, ktorí sa do Rakúska dostali alebo prichádzajú väčšinou z Bosny alebo cez Bosnu.

15:11
Po utorkových útokoch v Bruseli je na úteku niekoľko osôb, ktoré do nich mohli byť zapletené, informoval dnes na tlačovej konferencii v Bruseli šéf Úradu pre analýzu teroristických hrozieb (OCAM/OCAD) Paul Van Tigchelt.

Práve týmto faktom aj belgické úrady zdôvodnili svoje rozhodnutie ponechať v platnosti štvrtý, najvyšší stupeň pohotovosti pred hrozbou teroristického útoku. "Hrozba útoku je stále reálna," zaznelo dnes na tlačovej konferencii.

Belgický federálny prokurátor Frédéric Van Leeuw pred novinármi potvrdil, že počas pátrania po osobách podozrivých zo spáchania atentátov v Bruseli dnes polícia zatkla jednu osobu, ktorá sa podrobuje výsluchu.

Dodal, že polícia pátra ešte po najmenej jednej osobe, ktorá bola priamo zapletená do atentátu na bruselskom letisku Zaventem. Podľa prokurátorových slov ide o muža v klobúku a svetlej bunde, známeho z fotografie zverejnenej v médiách, ktorý je stále na úteku.

Fotografia z bezpečnostnej kamery ho zachytáva v spoločnosti dvoch mužov, pričom všetci traja tlačia pred sebou vozíky s batožinou. Mužom v strede je Ibrahim Bakraoui. Druhý samovražedný atentátnik, po Bakraouiho pravici, zatiaľ identifikovaný nie je.

Na snímke možní atentátnici.
Foto: Twitter/Hadrien Jame

Aj Bakraoui i zatiaľ neznámy muž majú na ľavej ruke čiernu rukavicu. Belgické médiá špekulujú, že v nej alebo pod ňou v ruke držali detonátor.

Neznámy muž v klobúku "zložil veľkú tašku a potom, (ešte) pred explóziami odišiel," vysvetlil prokurátor.

Batožina, ktorú na letisku zanechal, obsahovala najviac výbušnín. Vzhľadom na to, že výbušnina bola nestabilná, okamžite po svojom príchode ju zneškodnili privolaní pyrotechnici ministerstva obrany. Prokurátor spresnil, že pri tomto zásahu nebol nikto zranený.

Van Leeuw súčasne potvrdil médiami zverejnenú identitu páchateľa atentátu na stanici metra Maelbeek, kde útočil Khalid Bakraoui, 27-ročný brat spomínaného Ibrahima.

14:41
Pravicoví extrémisti v reakcii na výbuchy v Bruseli podnikli podpaľačský útok voči hlavnej mešite v španielskej metropole Madrid. Oznámila to dnes madridská polícia, ktorú citovala agentúra DPA.



14:31
Pozrite si reportáž:


14:26
Či môžu cestovať, alebo majú rušiť plánované dovolenky - najmä na to sa pýtajú Slováci v Konzulárnom informačnom centre po utorkových (22.3.) útokoch v Bruseli. Centrum registruje len priebežný, nie zvýšený záujem o dianie v Belgicku, informoval TASR tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

"V ojedinelých prípadoch sa pýtali na príbuzných, ale neskôr spätne telefonovali, že sa so svojimi blízkymi skontaktovali a sú v poriadku," spresnil rezort diplomacie.

Ministerstvo zopakovalo, že medzi obeťami ani zranenými po bruselských útokoch zatiaľ stále neregistruje žiadnych Slovákov. V médiách sa totiž objavila informácia o dvoch zranených slovenských občanoch.




"Na základe spresnených informácií ide o občanov Rakúska, ktorí sú príbuznými slovenskej stážistky v Bruseli," uviedol v utorok hovorca MZV Peter Stano. Rezort pripomína, že je v stálom kontakte s miestnymi úradmi.

14:20
Na dnes naplánované súdne vypočúvanie Salaha Abdeslama, zadržaného pre podozrenie z účasti na vlaňajších útokoch v Paríži, preložili na štvrtok. Odklad zrejme súvisí s bezpečnostnou situáciou v Bruseli po utorkových teroristických útokoch, ktoré si vyžiadali najmenej 31 obetí a vyše 260 zranených.

13:50
V Bruseli si uctili obete útokov minútou ticha.



13:40
Pápež František sa dnes spoločne s tisíckami veriacich zhromaždených na Námestí svätého Petra modlil za obete utorkových teroristických útokov Bruseli.

13:11
Hlavné bruselské letisko Zaventem zostane uzavreté minimálne do štvrtka večera, oznámila dnes agentúra AP s odvolaním sa na jeho riaditeľa Arnauda Feista.

13:00
Zamestnanci firmy Bruxelles Propreté, ktorá sa stará o čistotu ulíc belgickej metropoly, objavili počítač so "zaujímavým obsahom súvisiacim s Dáišom", čo je arabská skratka pre extrémistickú organizáciu Islamský štát.

12:50
Muž zadržaný dnes v belgickom Anderlechte nie je hľadaný Najim Laachraoui, ktorý je podozrivý z účasti na utorkových útokoch v Bruseli.

12:36
Minútou ticha si dnes napoludnie uctili obyvatelia Bruselu pamiatku vyše 30 obetí utorkových útokov na letisku Zaventem a v bruselskom metre, informovala televízia RTBF.

Ľudia tak vyjadrili aj solidaritu pozostalým po obetiach a najmenej 260 ľuďom zraneným pri troch explóziách, ktoré otriasli odletovou halou letiska Zaventem a stanicou metra Maelbeek,
udia počas minúty ticha v centre Bruselu počas trojdňového štátneho smútku na pamiatku obetí bombových útokov v Bruseli 23. marca 2016.
Foto: TASR/AP


12:18
Bratia Brahim a Khalid Bakraouiovci, ktorí boli identifikovaní ako páchatelia utorkových samovražedných atentátov v Bruseli, netvorili jedno komando. Informovala o tom dnes televízia RTBF s odvolaním sa na vlastné zdroje.

11:48
Belgicko nie je terčom útokov prvýkrát, prinášame veľký prehľad
V súvislosti s teroristickými útokmi v belgickom hlavnom meste Brusel, ktoré si vyžiadali viac ako 30 mŕtvych a 200 zranených, s odvolaním sa na agentúru Reuters prinášame prehľad aktivít islamských teroristov viažucich sa k Belgicku za uplynulé dva roky.

11:12
V belgickom meste Anderlecht dnes ráno zadržali tretiu osobu podozrivú zo spáchania utorkového útoku na bruselskom letisku. Ide o Najima Laachraouiho, informoval na svojej webovej stránke denník La Derniéure Heure s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované zdroje. Federálna prokuratúra zatiaľ túto informáciu nepotvrdila.
Najim Laachraoui na identikite belgickej polície
Foto: Belgická polícia





10:58
Belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková dnes informovala, že pri utorkových atentátoch v Bruseli zahynulo "okolo 31 ľudí a 260 ich bolo zranených". Podľa belgického ministra zahraničných vecí Didiera Reyndersa má jeho rezort poznatky, že v Bruseli zahynuli alebo boli zranení ľudia najmenej 40 národností.

10:56
Francúzske úrady dnes ráno okolo 06.45 h SEČ z bezpečnostných dôvodov evakuovali letisko Toulouse-Blagnac. Dôvodom bol podozrivý predmet, ktorý sa našiel v jeho areáli, informoval spravodajský server International Business Times s odvolaním sa na francúzske médiá.

10:35
Bruselské letisko Zaventem zostane po utorkových útokoch zavreté na neurčito. Správa letiska požiadala nájomcov priestorov v areáli, aby znížili počet prítomných zamestnancov na nutné minimum.

10:05
Belgický minister vnútra Jan Jambon dnes oznámil, že po utorkových útokoch v Bruseli, ktoré si vyžiadali 31 obetí, v meste nevyhlásia ďalšie mimoriadne bezpečnostné opatrenia okrem už platných.

9:30
Tretím mužom, ktorý je podozrivý zo spáchania utorkových atentátov v Bruseli, je zrejme Najim Laachraoui, informoval na svojej webovej stránke belgický denník La Derniére Heure. Ide o muža, ktorý je po explóziách na letisku Zaventem na úteku a polícia po ňom pátra.

9:10
Dňa 22. marca 2016 o 22.00 h vyhlásil minister vnútra Slovenskej republiky Robert Kaliňák druhý stupeň – zvýšený stupeň teroristického ohrozenia na území Slovenskej republiky.
Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas tlačovej konferencie na tému - Informácie o zadržaných osobách na Slovensku od piatkových útokov v Paríži, 19. novembra 2015 v Bratislave.
Foto: TASR – Štefan Puškáš


8:41
Tretím mužom, ktorý je podozrivý zo spáchania utorkových atentátov v Bruseli, je zrejme Najim Laachraoui, informoval na svojej webovej stránke belgický denník La Derniére Heure.

8:21
Teroristické útoky na bruselskom letisku Zaventem vykonali bratia Khalid a Brahim Bakraouiovci. Informovala o tom dnes belgická televízia RTBF s odvolaním sa na policajné zdroje.