Slovensko

Registrácia na očkovanie vakcínami adaptovanými na omikron je spustená

TASR, 20. septembra 2022 11:37, aktualizované 20. septembra 12:30

Vakcíny možno podať len ako posilňujúce dávky.

Na snímke zdravotníčka naťahuje injekčnou striekačkou z ampulky vakcínu Novavax počas vakcinácie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici dňa 10. marca 2022. Foto: TASR Ján Krošlák
Bratislava 20. septembra (TASR) - Na Slovensku sa spustila registrácia na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vakcínami adaptovanými na variant nového koronavírusu omikron. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Vakcíny možno podať len ako posilňujúce dávky. "Je možné ich podať iba osobám, ktoré už absolvovali základné očkovanie pôvodnými vakcínami," spresnil rezort. Určené sú pre osoby staršie ako 12 rokov. Očkovanie nimi možno podstúpiť najskôr tri mesiace od posledného očkovania či prekonania ochorenia COVID-19.

Záujemcovia sa môžu na očkovanie prihlásiť cez stránku korona.gov.sk. "Do konca týždňa im budú pridelené termíny podľa dostupných kapacít postupne sa otvárajúcich očkovacích centier," doplnilo ministerstvo.

Počas prvého týždňa sa bude očkovať prostredníctvom registrácie v 15 očkovacích centrách. Ich zoznam sa bude aktualizovať na webe MZ. Od 23. septembra budú môcť dospelí očkovanie podstúpiť aj bez registrácie, a to v bratislavskej Poliklinike Mlynská dolina, v bánovskej nemocnici či vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Očkovať sa bude vakcínami od konzorcia Pfizer/BioNTech a spoločnosti Moderna. "Je ich možné podať po predošlej dávke akejkoľvek vakcíny proti ochoreniu COVID-19 dostupnej v SR vrátane vakcín Vaxzevria (AstraZeneca), JCOVDEN (Janssen) alebo Sputnik V," dodal rezort.

Adaptované vakcíny majú zabezpečiť lepšiu ochranu proti aktuálne dominantnému variantu omikron. V Európskej únii ich schválili k 1. septembru.

Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 17:08

Rezort kultúry:Slovensko a Maďarsko chcú posilniť spoluprácu v kultúre
Zhodli sa aj na tom, že veľký problém oboch krajín je v súčasnosti nedostatočná úroveň národnej identity mladých ľudí.

sk
dnes 15:52

Ministerstvo: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou mohol zmeniť
Avizovali, že rektor vysokej školy bude povinný odpustiť školné vždy za prvý akademický rok prekročenia štandardnej dĺžky štúdia.

sk
dnes 15:13

Dolinková je pripravená rokovať o zmene vyhlášky k rozdeleniu peňazí
Šéfka rezortu deklarovala, že jej záleží na každej oblasti zdravotníctva.

sk

Najčítanejšie Slovensko

Téma TASR



Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac