Zahraničie

Google: Ruskí hackeri zaútočili na siete niektorých armád a NATO

TASR, 31. marca 2022 8:31

Rusko pravidelne odmieta obvinenia z kybernetických útokov na západné ciele.

Ilustračné foto Foto: TASR
Londýn 31. marca (TASR) - Ruskí hackeri sa v nedávnej dobe pokúsili preniknúť do sietí Severoatlantickej aliancie a armád niektorých európskych štátov. V stredu to vo vyhlásení uviedla skupina firmy Google pre analýzu hrozieb. TASR vo štvrtok prevzala túto správu od agentúry Reuters.

Spoločnosť Google v správe neuviedla, ktoré národné armády boli zasiahnuté kybernetickými útokmi. Podľa vyhlásenia išlo o "phishingové kampane" a viedla ich skupina, ktorá sa nazýva Coldriver, resp. Callisto so sídlom v Moskve. Skupina Google pre analýzu hrozieb v správe uviedla, že úspešnosť útokov nie je známa. Severoatlantická aliancia sa k tomu zatiaľ nevyjadrila.

Rusko pravidelne odmieta obvinenia z kybernetických útokov na západné ciele. V súčasnosti však Moskva čelí tvrdým ekonomickým sankciám Západu pre vojenskú inváziu na Ukrajine.

Fínska spoločnosť F-Secure Labs, ktorá sa zameriava na kybernetickú bezpečnosť, v roku 2019 opísala hackerskú skupinu Callisto ako významnú hrozbu, ktorá má "záujem o zhromažďovanie spravodajských informácii týkajúcich sa zahraničnej a bezpečnostnej politiky" v Európe.

Spoločnosť Google v stredajšej správe uviedla, že hackerské útoky boli namierené aj na Centrum excelentnosti NATO. To v následnom vyhlásení uviedlo, že škodlivú kybernetickú aktivitu zaznamenáva každý deň.

Prečítajte si aj:

25. marca 2022 5:41

USA obvinili štyroch ruských agentov z hackerských útokov
Podľa ministerstva spravodlivosti USA sú traja obvinení ruskí hackeri zamestnancami ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

sk
23. marca 2022 8:43

Sullivan: KĽDR spolupracuje aj s ruskými kybernetickými zločincami
Vyjadrenia poradcu pre národnú bezpečnosť USA prišli po tom, ako americký prezident Joe Biden v pondelok varoval pred ruskými kybernetickými útokmi.

sk
22. marca 2022 5:14

Ruský bulvár vraj napadli hackeri; informoval o 9861 zabitých vojakoch
Moskva dosiaľ oficiálne priznala len 498 zabitých vojakov. Kyjev naopak tvrdí, že na Ukrajine bolo zabitých už vyše 15.000 ruských vojakov.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 11:16

Pri ruskom raketovom útoku v Charkove utrpelo zranenia šesť ľudí
Synehubov na platforme Telegram dodal, že poškodených bolo aj 568 okien a 33 áut.

sk
dnes 10:47

V Austrálii predĺžili platnosť zákazu videí z útoku na biskupa
Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

sk
dnes 10:33

OBRAZOM: Grécko sa sfarbilo do oranžova, zahalil ho prach zo Sahary
Teraz.sk prináša pohľad na prachom zahalené Grécko.

sk

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac