Ekonomika

Slovenskí exportéri spustili zber podpisov k proexportnému memorandu

TASR, 24. januára 2022 19:11

Memorandum je prístupné na podpis nielen súkromnému sektoru a podnikateľským združeniam, ale aj odborníkom z praxe či vzdelávacím a akademickým inštitúciám.

Ilustračné foto Foto: TASR
Bratislava 24. januára (TASR) - Rada slovenských exportérov (RSE) spustila online iniciatívu pod názvom Memorandum Pro Export. To pojednáva o nevyhnutnosti začatia celospoločenskej diskusie týkajúcej sa štruktúry slovenského hospodárstva, slovenskej zahranično-obchodnej politiky, konkurencieschopnosti slovenských exportérov a s tým súvisiacej vízie ďalšieho rozvoja národnej ekonomiky. Informoval o tom predseda RSE Lukáš Parízek.

Cieľom memoranda, ktoré sa odvoláva na správu OECD, strategické dokumenty vlády či analýzu Krehká realita slovenského exportu, je zabezpečiť efektívnu podporu slovenských podnikateľov, ako aj predvídateľný a vyvážený hospodársky rast a prosperitu v SR.

"Momentálne čelíme bezprecedentnej kríze v dôsledku pandémie koronavírusu. Zároveň sú tu vysoké ceny vstupných energií, chystá sa implementácia plánu obnovy. Pridajme do toho dlhodobé trendy v slovenskej zahranično-obchodnej politike ako nedostatočná teritoriálna štruktúra exportu, potreba komoditnej diverzifikácie, roztrieštené a podfinancované portfólio v rámci štátnych inštitúcií, chátrajúca sieť ekonomických a obchodných zastúpení v rámci našej diplomacie," uviedol Parízek.

Tieto fakty podľa neho hovoria o tom, že niečo nie je dlhodobo v poriadku a je presvedčený, že slovenskí podnikatelia si zaslúžia väčšiu pozornosť a podporu.

Memorandum je prístupné na podpis nielen súkromnému sektoru a podnikateľským združeniam, ale aj odborníkom z praxe či vzdelávacím a akademickým inštitúciám. Môžu sa pridať tak jednotlivci, ako aj celé organizácie.

Prečítajte si aj:

16. januára 2022 9:59

Počet súkromných osôb-podnikateľov sa vlani zvýšil o takmer 21.000
Najviac živnostníkov podniká v oblastiach zemné práce (35.394), ostatné stavebné kompletizačné a dokončovacie práce (25.710) a ostatný maloobchod v nešpecializovaných predajniach (22.375).

sk
7. januára 2022 18:25

Dôvera španielskych podnikateľov z výrobného sektora vzrástla
Prieskum ďalej odhalil, že pod tento výsledok sa podpísal najmä nárast čiastkového indexu nových objednávok, ktorý stúpol na 11,6 bodu z novembrových 6 bodov.

sk
20. decembra 2021 16:26

Podnikatelia žiadajú vládu o dialóg, chceli by otvárať prevádzky
Medzi požiadavkami bola aj záchrana pre cestovný ruch okamžitým zvýšením podpory z rezortu dopravy z 10 % na 20 % z poklesu tržieb.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 19:51

Ukrajinská ekonomika vzrástla v roku 2023 o 5,3 %
Štatistický úrad počas vojny nezverejňuje ekonomické údaje. Vo štvrtok prvýkrát od invázie v jednoriadkovom vyhlásení poskytol číslo za minulý rok, ale bez podrobností o príčinách rastu.

sk
dnes 19:50

J. Bíreš končí ako šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR
Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

sk
dnes 19:22

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli
Cena májového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 1,32 USD alebo 1,53 % na 87,41 USD za barel.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac