Ekonomika

Export USA do Ruska klesol v prvom kvartáli takmer o tretinu

TASR, 2. júna 2015 15:51

Podľa údajov amerického štatistického úradu klesol obchodný obrat medzi Ruskom a USA za prvé tri mesiace tohto roka medziročne o 29,4 %.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Moskva 2. júna (TASR) - Obchodný obrat medzi Ruskom a Spojenými štátmi klesol v 1. kvartáli tohto roka takmer o 30 % a export USA do Ruska zaznamenal pokles približne o tretinu. Údaje naznačujú, že pokles obchodu sa zrýchľuje, keďže za celý minulý rok klesol obchodný obrat medzi Ruskom a USA zhruba o desatinu. Informoval o tom spravodajský portál Sputnik.

Podľa údajov amerického štatistického úradu klesol obchodný obrat medzi Ruskom a USA za prvé tri mesiace tohto roka medziročne o 29,4 %. Vývoz zo Spojených štátov na ruský trh sa znížil o 31,8 %.

Za celý rok 2014 sa obchodný obrat znížil podľa hovorcu amerického veľvyslanectva v Moskve Willa Stevensa o 9,9 % a vývoz USA do Ruska klesol o 3,3 %. Na porovnanie, podľa údajov Európskej komisie za rovnaký rok sa obchod medzi Ruskom a Európskou úniou znížil o 12,6 % a export EÚ do Ruska klesol o 13,5 %.

USA, Európska únia a niektoré ďalšie západné štáty uvalili na Rusko minulý rok ekonomické sankcie. Dôvodom bola najskôr anexia polostrova Krym a neskôr postoj Ruska k situácii na východe Ukrajiny. Moskva reagovala odvetnými opatreniami v podobe ročného embarga na dovoz potravín. To by malo vypršať v auguste tohto roka, no podľa posledných informácií ruskej vlády, ak sa sankcie Západu voči Rusku predĺžia, nevidí dôvod na zrušenie potravinového embarga.

Napriek sankciám však viaceré americké spoločnosti pokračujú v spolupráci s ruskými firmami. Napríklad Bell Helicopter podpísala minulý týždeň dohodu s Uralským závodom civilného letectva, pričom táto firma je súčasťou spoločnosti Rostec, a tá je na americkom sankčnom zozname.

Ani ďalšiu americkú spoločnosť Boeing sankcie od spolupráce s Rusmi príliš neodradili a naďalej zabezpečuje činnosť spoločného podniku v Rusku Ural Boeing Manufacturing. V apríli firmu navštívil americký veľvyslanec v Rusku John F. Tefft, ktorý prisľúbil podporu rozvoja spolupráce s ruským VSPMO-Avisma, najväčším producentom titánu na svete.

Navyše, Michail Kalugin, šéf ekonomickej sekcie ruského veľvyslanectva v USA minulý mesiac pre Sputnik povedal, že viacero amerických firiem pripravuje s Rusmi nové projekty. Tie by chceli prezentovať na Ekonomickom fóre v Petrohrade, ktoré sa uskutoční 18.-20. júna.
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 11:39

Cezhraničné platby treba nahlásiť do konca apríla
Týka sa to príjemcov cezhraničných platieb, ktorí prijímajú štvrťročne viac ako 25 platieb. Požadované údaje musia vyplniť poskytovatelia platobných služieb do vzorového elektronického formulára.

sk
dnes 11:37

Miliardár D. Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp
Křetínského holdingová spoločnosť EPCG najprv získa 20 % divízie Thyssenkrupp Steel Europe, oznámila nemecká skupina.

sk
dnes 11:34

SaS: Vláda pripravuje nové sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb
Vláda pripravuje nové sadzby dane pre fyzické osoby. Toto je daň za úspech, uviedol Branislav Gröhling.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac