Ekonomika

Export ropy z Ruska v závere minulého roka klesol v dôsledku sankcií

TASR, 3. januára 2023 15:03

Celkové ruské dodávky komodity po mori sa za posledné štyri týždne 2022 znížili o 117.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne na 2,615 milióna barelov/deň.

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák
Moskva 3. januára (TASR) - Dodávky ropy z Ruska v posledných štyroch týždňoch 2022 klesli, a to na najnižšiu úroveň za celý rok, keďže sankcie Európskej únie (EÚ) a Západu obmedzili export komodity. Aj dodávky smerujúce do Číny, Indie a Turecka, ktoré sa stali záchranným lanom pre ruské ropné firmy po embargu v EÚ, v sledovanom období klesli tiež, už tretíkrát po sebe. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Celkové ruské dodávky komodity po mori sa za posledné štyri týždne 2022 znížili o 117.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne na 2,615 milióna barelov/deň.

Prispeli k tomu sankcie skupiny G7 a EÚ, ktorých cieľom je znížiť príjmy Moskvy na financovanie konfliktu.

Sankcie EÚ vstúpili do platnosti 5. decembra, čím sa pre Rusko zavrel najbližší trh s ropou, ktorý začiatkom minulého roka odoberal zhruba polovicu jej exportu po mori. S výnimkou malého objemu dodaného do Bulharska sa preprava ruskej ropy po mori do európskeho bloku úplne zastavila tak, ako sa plánovalo.

Rusko musí preto hľadať nové trhy a výsledkom sú oveľa dlhšie plavby, pričom cesta z pobaltských prístavov do Indie teraz trvá v priemere 31 dní v porovnaní s iba siedmimi dňami z tých istých terminálov do Rotterdamu. Sankcie tiež zvýšili tlak na zmenšujúcu sa flotilu lodí, ktoré sú ochotné prepravovať náklady z Ruska.

Krajina sa tak musí čoraz viac spoliehať na vlastné lode a tzv. tieňovú flotilu zvyčajne starších plavidiel, ktoré vlastnia malé, často neznáme spoločnosti založené iba v predchádzajúcich mesiacoch. Tankery vo vlastníctve firiem z EÚ môžu síce stále prepravovať ruskú ropu, ale len ak jej predajná cena neprekročila 60 USD (56,16 eura) za barel. Tento cenový strop bol zavedený v rovnakom čase ako zákaz dovozu do EÚ.

Aj objemy ropy na plavidlách smerujúcich do Číny, Indie a Turecka, troch krajín, ktoré sa ukázali ako jediní významní nákupcovia komodity z Ruska, plus množstvá na lodiach, ktoré ešte nezverejnili konečné miesto určenia, klesli za štyri týždne do 30. decembra v priemere o 2,42 milióna barelov denne.

Tankery prevážajúce ruskú ropu sú čoraz ostražitejšie, pokiaľ ide o ich konečné destinácie. Je pravdepodobné, že mnohé z nich začnú uvádzať indické prístavy, keď prejdú cez Suezský prieplav. Čoraz bežnejšie sú aj dodávky do Spojených arabských emirátov.

(1 EUR = 1,0683 USD)

Prečítajte si aj:

3. januára 2023 14:42

Príjmy Iraku z ropy za rok 2022 presiahli 115 miliárd USD
Ťažba ropy sa podieľa približne 90 % na príjmoch Bagdadu. Irak je druhým najväčším producentom takzvaného čierneho zlata v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

sk
3. januára 2023 10:52

Ceny ropy mierne vzrástli, cena Brentu prekročila 86 dolárov za barel
Náladu na trhoch ovplyvnili najmä správy z Číny o ďalšom poklese aktivity vo výrobnom sektore, keďže Čína je najväčším dovozcom ropy na svete.

sk
30. decembra 2022 17:15

Slabá ekonomika bude mať v budúcom roku negatívny vplyv na ceny ropy
Podľa aktuálnych prognóz by priemerná cena americkej ropy WTI mala v roku 2023 dosiahnuť 85,94 USD za barel. Ekonómovia ešte v novembri predpovedali 87,80 USD za barel.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 10:02

V akcii LOTUS zameranej na obchodníkov s autami zaistila FS majetok
V rámci nej bolo zaistených deväť áut, dom, chata, ako aj finančné prostriedky na bankových účtoch v objeme viac ako 260.000 eur.

sk
dnes 9:51

Európske banky chcú, aby ich EÚ označila za strategický sektor
Upozornili pritom, že v stávke je ich konkurencieschopnosť a budúcnosť bloku.

sk
dnes 9:47

Heureka ocenila e-shopy za 2023
Heureka rozdala ocenenia v štyroch kategóriách - Cena kvality, Cena popularity, Cena Heureky a najnovšie aj Cena za udržateľný rozvoj.

sk
http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac