Ekonomika

Export ropy z Ruska v závere minulého roka klesol v dôsledku sankcií

TASR, 3. januára 2023 15:03

Celkové ruské dodávky komodity po mori sa za posledné štyri týždne 2022 znížili o 117.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne na 2,615 milióna barelov/deň.

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák
Moskva 3. januára (TASR) - Dodávky ropy z Ruska v posledných štyroch týždňoch 2022 klesli, a to na najnižšiu úroveň za celý rok, keďže sankcie Európskej únie (EÚ) a Západu obmedzili export komodity. Aj dodávky smerujúce do Číny, Indie a Turecka, ktoré sa stali záchranným lanom pre ruské ropné firmy po embargu v EÚ, v sledovanom období klesli tiež, už tretíkrát po sebe. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Celkové ruské dodávky komodity po mori sa za posledné štyri týždne 2022 znížili o 117.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne na 2,615 milióna barelov/deň.

Prispeli k tomu sankcie skupiny G7 a EÚ, ktorých cieľom je znížiť príjmy Moskvy na financovanie konfliktu.

Sankcie EÚ vstúpili do platnosti 5. decembra, čím sa pre Rusko zavrel najbližší trh s ropou, ktorý začiatkom minulého roka odoberal zhruba polovicu jej exportu po mori. S výnimkou malého objemu dodaného do Bulharska sa preprava ruskej ropy po mori do európskeho bloku úplne zastavila tak, ako sa plánovalo.

Rusko musí preto hľadať nové trhy a výsledkom sú oveľa dlhšie plavby, pričom cesta z pobaltských prístavov do Indie teraz trvá v priemere 31 dní v porovnaní s iba siedmimi dňami z tých istých terminálov do Rotterdamu. Sankcie tiež zvýšili tlak na zmenšujúcu sa flotilu lodí, ktoré sú ochotné prepravovať náklady z Ruska.

Krajina sa tak musí čoraz viac spoliehať na vlastné lode a tzv. tieňovú flotilu zvyčajne starších plavidiel, ktoré vlastnia malé, často neznáme spoločnosti založené iba v predchádzajúcich mesiacoch. Tankery vo vlastníctve firiem z EÚ môžu síce stále prepravovať ruskú ropu, ale len ak jej predajná cena neprekročila 60 USD (56,16 eura) za barel. Tento cenový strop bol zavedený v rovnakom čase ako zákaz dovozu do EÚ.

Aj objemy ropy na plavidlách smerujúcich do Číny, Indie a Turecka, troch krajín, ktoré sa ukázali ako jediní významní nákupcovia komodity z Ruska, plus množstvá na lodiach, ktoré ešte nezverejnili konečné miesto určenia, klesli za štyri týždne do 30. decembra v priemere o 2,42 milióna barelov denne.

Tankery prevážajúce ruskú ropu sú čoraz ostražitejšie, pokiaľ ide o ich konečné destinácie. Je pravdepodobné, že mnohé z nich začnú uvádzať indické prístavy, keď prejdú cez Suezský prieplav. Čoraz bežnejšie sú aj dodávky do Spojených arabských emirátov.

(1 EUR = 1,0683 USD)

Prečítajte si aj:

3. januára 2023 14:42

Príjmy Iraku z ropy za rok 2022 presiahli 115 miliárd USD
Ťažba ropy sa podieľa približne 90 % na príjmoch Bagdadu. Irak je druhým najväčším producentom takzvaného čierneho zlata v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

sk
3. januára 2023 10:52

Ceny ropy mierne vzrástli, cena Brentu prekročila 86 dolárov za barel
Náladu na trhoch ovplyvnili najmä správy z Číny o ďalšom poklese aktivity vo výrobnom sektore, keďže Čína je najväčším dovozcom ropy na svete.

sk
30. decembra 2022 17:15

Slabá ekonomika bude mať v budúcom roku negatívny vplyv na ceny ropy
Podľa aktuálnych prognóz by priemerná cena americkej ropy WTI mala v roku 2023 dosiahnuť 85,94 USD za barel. Ekonómovia ešte v novembri predpovedali 87,80 USD za barel.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 19:52

Porsche zaznamenalo výrazný pokles prevádzkového zisku v 1. štvrťroku
Okrem výdavkov na vývoj nových modelov Porsche výrazne investovalo do technológií v aute, uviedla spoločnosť.

sk
dnes 19:25

Dimon dúfa v mäkké pristátie ekonomiky USA
Šéf JPMorgan však dúfa, že americká ekonomika zažije mäkké pristátie, kde sa jej rast spomalí, ale vyhne sa recesii, aj keď inflácia zostane trochu vysoká.

sk
dnes 18:32

Ceny ropy mierne vzrástli
Izrael zintenzívnil letecké útoky na Rafah a štvrtkové (25. 4.) údaje z USA ukázali, že hospodársky rast sa v 1. štvrťroku spomalil a inflácia sa zrýchlila.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac