Magazín

Google si pripomína 195. výročie narodenia B. Smetanu špeciálnym logom

TASR, 2. marca 2019 12:37

Smetana sa narodil 2. marca 1824. Známe sú jeho diela, ako opera z vidieckeho prostredia Predaná nevesta či jeho vrcholné dielo, cyklus šiestich symfonických básní Moja vlasť.

Bedřich Smetana narodil sa 2. marca 1824 v Litomyšli a zomrel 12. mája 1884 v Prahe. Bol český hudobný skladateľ, tvorca českej národnej hudby. Foto: TASR
Bratislava 2. marca (TASR) - Od narodenia hudobného skladateľa Bedřicha Smetanu uplynulo v sobotu 195 rokov. Google si výročie pripomína špeciálnym logom Google Doodle, ktoré sa objavuje na domovskej stránke prehliadača vo viacerých krajinách sveta. Hudobným sprievodom špeciálneho animovaného loga je Smetanova symfonická báseň Vltava.

"Hudba Bedřicha Smetanu bola pre mňa skutočne silným zdrojom inšpirácie na dnešné sviatočné logo. Pri tvorbe som vychádzal zo Smetanovho popisu Vltavy – rieka tečie krajinou od malého pramienka, ide svojou cestou, neskôr tok zosilnie, až jeho mohutnosť vyústi v Prahe," povedal tvorca animovaného loga, americký grafik Nate Swinehart.

Google Doodle je graficky upravené logo na domovskej stránke vyhľadávača, ktoré spoločnosť pravidelne pripravuje pri príležitosti rôznych sviatkov alebo udalostí. Niekedy sa pri kliknutí na obrázok zobrazia zaujímavé informácie k práve oslavovanému výročiu.

Logo, pripomínajúce si výročie narodenia Smetanu, sa v sobotu zobrazuje na stránke vyhľadávača nielen v Českej republike a na Slovensku, ale aj v Estónsku, Litve, či Grécku. Najvzdialenejšou krajinou, v ktorej sa zobrazí, je Japonsko. Informovala o tom Daša Paulíčková. V minulosti sa podľa jej slov na Slovensku a v Českej republike zobrazovali logá, pripomínajúce napríklad aj 25. výročie Nežnej revolúcie či 100. výročie vzniku Československej republiky. Pripomenuté boli už aj niektoré slovenské osobnosti, ako napríklad Ľudovít Štúr, Juraj Jánošík či Martin Kukučín.

Smetana sa narodil 2. marca 1824. Známe sú jeho diela, ako opera z vidieckeho prostredia Predaná nevesta či jeho vrcholné dielo, cyklus šiestich symfonických básní Moja vlasť.

Prečítajte si aj:

2. marca 2019 8:00

Svetoznámy český skladateľ Bedřich Smetana sa narodil pred 195 rokmi
Koncertné pódiá na celom svete dodnes uvádzajú hudbu českého skladateľa a jeho diela pravidelne znejú aj pri slávnostných príležitostiach v Českej republike.

sk
2. marca 2019 7:30

Obľúbený herec Pavol Mikulík by sa v sobotu dožil 75 rokov
V roku 1993 utrpel ťažkú mozgovú príhodu, aj po nej sa však dokázal vrátiť na javisko.

sk
27. februára 2019 9:00

Pred 250 rokmi sa narodil spisovateľ a jazykovedec Juraj Palkovič
Juraj Palkovič sa narodil 27. februára 1769 v Rimavskej Bani do zemianskej rodiny. Absolvoval lýceum v Soprone (dnes Maďarsko) v rokoch 1786-1790.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 13:31

Film Gump: Sme dvojka má za sebou bratislavskú premiéru
Na premiére sa zúčastnila aj Kristína Devínska zo Slobody zvierat, organizácie, kam poputuje aj výťažok zo zisku filmu v kinách.

sk
dnes 13:16

Na festivale 40 km od Bratislavy vystúpia Green Day i Keanu Reeves
Krátko pred Veľkou nocou organizátori hudobného festivalu Nova Rock 2024 oznámili vyše 80-percentnú vypredanosť podujatia.

sk
dnes 11:30

Sieť očných optík Fokus ďakuje učiteľom
Do konca apríla im poskytne meranie zraku zadarmo.

sk

Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac