Ekonomika

EÚ sa dohodla s Google na urovnaní sporu, firma ušetrí miliardy eur

TASR, 5. februára 2014 14:15, aktualizované 5. februára 16:12

Na kontrolu plnenia záväzkov Google bude vytvorený nezávislý orgán, upozornila EK.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Brusel 5. februára (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že prijala záväzky ponúknuté spoločnosťou Google na riešenie otázok spojených s porušovaním hospodárskej súťaže, z ktorých je spoločnosť obvinená v prípade internetových vyhľadávačov a internetovej reklamy. Postoj EK znamená, že je možná cesta k zmiereniu s americkou spoločnosťou.

"Nový návrh spoločnosti Google má v sebe silu vyriešiť problémy spojené s nekalou hospodárskou súťažou," uviedol počas dnešnej tlačovej konferencie v Bruseli eurokomisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia. A dodal, že rokovania s Google, ktoré začali v januári, boli veľmi intenzívne.

Komisár pripomenul, že spolu 14 sťažovateľov na americkú firmu bude môcť predostrieť svoj návrh ešte pred prijatím konečného rozhodnutia zo strany EK, k čomu by malo dôjsť v nadchádzajúcich mesiacoch.

Spoločnosť Google sa tak pravdepodobne vyhne sankciám, ktoré by mohli dosiahnuť až niekoľko miliárd eur a zmierovacie konanie ukončí dlhý proces vyšetrovania, ktorý začal v novembri 2010.

Americkej spoločnosti konkurencia vytýka, že uprednostnila svoje služby pred inými špecializovanými vyhľadávačmi, napríklad Kelkoo, internetové stránky zamerané na porovnávanie cien či stránky zamerané na cestovný ruch ako sú Expedia alebo lastminute.com.

"Urobíme výrazné zmeny v spôsobe, akým Google pôsobí v Európe," uviedol vo vyhlásení pre médiá hovorca Google Kent Walker. Priznal, že bok po boku s exekutívou EÚ spoločnosť pracuje na vyriešení problémov, ktoré sú jej vyčítané a chce čo najskôr uzavrieť tento prípad.

Vo svojej poslednej ponuke americká spoločnosť súhlasila, že keď bude na svojich stránkach navrhovať služby pre reštaurácie, hotely alebo výrobky pre spotrebiteľov, v rovnakom čase navrhne aj služby troch konkurentov, ktorí budú vyberaní na základe objektívnej metódy. Komisia spresnila, že konkurenčné služby by mali byť prezentované takým spôsobom, aby boli jasne viditeľné pre používateľov a porovnateľné s tými, ktoré Google prezentuje ako svoje vlastné služby.

Komisár Almunia zdôraznil, že EÚ sa nesnaží spoločnosti Google uprednostňovať svoje vlastné služby, ale užívatelia by zároveň mali mať možnosť skutočného výberu medzi konkurenčnými ponukami, ktoré budú prezentované porovnateľným spôsobom.

Na kontrolu plnenia záväzkov Google bude vytvorený nezávislý orgán, upozornila EK.

Spoločnosť Google sa v rámci svojich ústupkov zaviazala aj k tomu, že nebude presadzovať výhradné dohody v oblasti reklamy.

Exekutíva EÚ vlani na dvakrát odmietla záväzky spoločnosti Google nakoľko ich nepovažovala za dostačujúce, a ktoré konkurencia stále považovala za zvýhodňujúce pre túto firmu.

Komisár Almunia v januári tohto roku vyzval spoločnosť, aby urýchlene prišla s novými návrhmi, ináč hrozil scenár finančných sankcií.
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 19:56

Argentína nečakane zredukovala kľúčovú úrokovú sadzbu na 50 %
V medziročnom porovnaní sa však inflácia v marci opäť zrýchlila, pričom dosiahla 287,9 %. To je najvyššia medziročná inflácia od apríla 1991.

sk
včera 19:08

Priemyselné objednávky v USA zrýchlili v marci tempo rastu
Rast zaznamenali aj dodávky priemyselných tovarov, opäť sa však ich rast prudko spomalil. Vo februári sa dodávky tovarov zvýšili o 1,4 %, v marci ich rast dosiahol iba 0,3 %.

sk
včera 19:04

MFSR: Deficit rozpočtu v apríli vzrástol o miliardu na 3,2 mld. eur
Negatívny vývoj bol v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, kde došlo k medziročnému poklesu o 443 miliónov eur.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac