Ekonomika

Export ocele z Číny by mohol tento rok vzrásť na sedemročné maximum

TASR, 1. júla 2023 12:12

V dôsledku prepadu trhu klesol dopyt po stavebných prácach a s nimi aj po stavebnej oceli.

Ilustračné foto Foto: TASR - Branislav Račko
Peking 1. júla (TASR) - Export ocele z Číny by mal v roku 2023 dosiahnuť najvyššiu úroveň od roku 2016. Predpokladajú to analytici, podľa ktorých najmä pokles kurzu jüana pomáha čínskym producentom zápasiacim so slabším dopytom na domácom trhu vyvážať nadbytočnú oceľ do zahraničia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Obrovský čínsky oceliarsky priemysel poškodili otrasy na realitnom trhu. V dôsledku prepadu trhu klesol dopyt po stavebných prácach a s nimi aj po stavebnej oceli. Najväčšiemu producentovi ocele na svete teraz čiastočne pomáha zvýšený dopyt po surovine v ďalších ázijských krajinách a Afrike. To Číne umožňuje udržiavať zásoby ocele na prijateľnej úrovni a oceliarňam pokračovať v produkcii.

Údaje z čínskej colnej správy ukázali, že za päť mesiacov tohto roka vzrástol export ocele z Číny medziročne o 41 %. Analytici očakávajú, že za celý rok 2023 by vývoz ocele mohol bez problémov prekonať 67,32 milióna ton, čo je objem, ktorý Čína vyviezla v minulom roku. Analytici zároveň nevylučujú, že objem exportu dosiahne 77 miliónov ton.

"Najviac exportu nahráva slabší jüan," povedal Pchej Chao, analytik z maklérskej firmy FIS so sídlom v Šanghaji. Kurz jüanu klesol od začiatku roka oproti doláru takmer o 5 %.

Dopyt je vysoký najmä v juhovýchodnej Ázii, na Blízkom východe a v Afrike, uviedli zdroje z trhu. Dôvodom sú vysoké energetické náklady v mnohých krajinách, ktoré znižujú konkurencieschopnosť tamojšej produkcie v porovnaní s cenami čínskej ocele. Zvýšenému exportu okrem toho pomáha opätovná výstavba Čínou podporovaných projektov v zahraničí, ktoré počas pandémie stáli. Z tohto dôvodu sa napríklad výrazne zvýšil dopyt po čínskej oceli zo strany Indonézie, kde Čína realizuje niektoré svoje projekty.

Výrazný export za prvých päť mesiacov Číne pomáha zabrániť zvyšovaniu zásob na domácom trhu, napriek tamojšiemu slabému dopytu. Zásoby piatich kľúčových produktov z ocele dosiahli k 21. júnu 15,44 milióna ton. To je najnižší objem od polovice januára a o 30 % menej než pred rokom, uviedla analytická firma Mysteel. Analytici nevylučujú, že za jún môže export čínskej ocele o niečo klesnúť, v júli a auguste by sa však mal opäť zvýšiť.

Rastúci export z Číny je na druhej strane problémom pre zahraničných producentov, uviedol šéf dátovej divízie v poradenskej firme Kallanish Commodities Tomas Gutierrez. "Následky pre exportné trhy sú veľmi zlé. Trhy už aj bez toho zápasia s ťažkosťami a zvyšovanie dovozu ocele vedie v mnohých krajinách k redukcii domácej produkcie," dodal Gutierrez.





Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 19:14

Deutsche Bahn plánuje používať priehľadné protihlukové bariéry
Priehľadné steny sú drahšie z dôvodu ich zložitejšej výroby.

sk
dnes 18:54

Skupina EP Group zvýšila ponuku na prevzatie vlastníka britskej pošty
EP Group teraz podľa britských pravidiel týkajúcich sa akvizícií musí podať záväznú ponuku na 29. mája.

sk
dnes 18:29

Zastupiteľstvo obce Grünheide rozhodne o rozšírení závodu Tesly
Výrobca elektrických áut chce rozšíriť svoj doteraz jediný európsky areál o nákladnú stanicu a skladovacie priestory, čo sa považuje za kontroverzné.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac