Ekonomika

Export ropy z ruských prístavov smeruje v apríli k 4-ročnému maximu

TASR, 19. apríla 2023 17:49

Rusko pritom pred časom oznámilo, že zníži produkciu.

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP
Moskva 19. apríla (TASR) - Nakládka ropy v ruských západných prístavoch by mala tento mesiac dosiahnuť 4-ročné maximum. Rusko pritom pred časom oznámilo, že zníži produkciu. Uviedla to v stredu agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje z ropného a lodiarskeho trhu.

Zdroje z ropného priemyslu uviedli, že export a tranzit ropy z ruských prístavov Primorsk, Usť-Luga a Novorossijsk by mal tento mesiac dosiahnuť viac než 2,4 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). To predstavuje vyše 10 miliónov ton. Ak sa odhad potvrdí, bude to znamenať najvyšší objem exportu od roku 2019. V marci vyviezlo Rusko z týchto prístavov 9,7 milióna ton ropy, pričom marec má o jeden deň viac.

Podpredseda ruskej vlády Alexander Novak pritom ešte začiatkom februára uviedol, že Rusko v marci zníži produkciu ropy o 500.000 barelov denne. Následne začiatkom apríla informoval, že tento objem redukcie bude platiť až do konca tohto roka.

K ruskej iniciatíve sa začiatkom apríla pridala Saudská Arábia a ďalšie členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a oznámili, že tiež znížia produkciu, a to od mája. Čo sa týka samotnej ruskej aktivity, podľa Reuters zatiaľ nie je jasné, či zvýšený vývoz ropy znamená ústup od plánovaného rozsahu produkčných škrtov.

V prípade prístavu Primorsk by nakládka ruskej ropy Urals mala v apríli dosiahnuť 4,4 milióna ton, uviedli pre Reuters tri zdroje z ropného priemyslu. Čo sa týka prístavu Usť-Luga, očakáva sa nakládka 3 miliónov ton ropy Urals a kazašskej KEBCO. Nakoniec, nakládka ropy Urals, KEBCO a ropy Siberian Light v prístave Novorossijsk by mala dosiahnuť 2,7 milióna ton.

Najväčšími odberateľmi ruskej ropy sú Čína a India a podľa obchodníkov s ropou dopyt ázijských krajín po ruskej surovine zostane vysoký aj v nasledujúcom období. Predpokladajú, že Čína v máji dovoz ruskej ropy po mori ešte zvýši.

(1 EUR = 1,0933 USD)



Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 19:02

Rozpočtový schodok Nemecka by mal tento rok klesnúť na 1,75 % HDP
Nemecko by malo podľa rady zaznamenať tento rok rozpočtový schodok na úrovni 1,75 % HDP z minuloročnej úrovne 2,1 % HDP.

sk
včera 18:10

Európska komisia schválila prevzatie U.S. Steel koncernom Nippon Steel
Súhlas EK s akvizíciou U. S. Steel za 14,9 miliardy USD (13,83 miliardy eur) bol považovaný za formalitu.

sk
včera 16:59

Aerolínie Spirit Airlines zaznamenali zvýšenie straty
Nízkonákladová letecká spoločnosť oznámila, že za 1. štvrťrok zaznamenala čistú stratu 142,6 milióna USD (132,33 milióna eur).

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac