Ekonomika

Exportéri rokovali s ministrom pre investície Saudskej Arábie

TASR, 11. marca 2023 17:23

Počas stretnutia firmy prezentovali projekty v oblasti digitalizácie letiskových dát, digitálneho učenia či inovatívne riešenia v oblasti biometrie a bezpečnosti.

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová
Bratislava 11. marca (TASR) - Slovenskí podnikatelia hľadajú cesty na spoluprácu so Saudskou Arábiou. Zástupcovia šiestich slovenských firiem pod hlavičkou Rady slovenských exportérov (RSE) sa vo Viedni stretli s delegáciou tohto kráľovstva, vedenou ministrom pre investície Khalidom Al-Falihom. Okrem iného predstavili technologické projekty, ktoré sú vhodné na implementáciu v rámci saudského konceptu Vision 2030. V sobotu o tom informoval predseda RSE Lukáš Parízek.

"Pre slovenských podnikateľov a špeciálne exportérov bol dnešok unikátnou príležitosťou, keďže sa Saudská Arábia otvára svetu a poskytuje obrovské podnikateľské príležitosti," uviedol Parízek. Rozvíjať kontakty by podľa Parízeka malo pomôcť zradenie slovenského zastupiteľstva v Rijáde. Novinkou je aj zjednodušený elektronický systém vydávania víz, ktorý uľahčuje cestovanie do tejto arabskej krajiny. Podnikatelia tiež rokovali o možnosti zriadenia priamej leteckej linky medzi mestom Džidda a Bratislavou.

Počas stretnutia firmy prezentovali projekty v oblasti digitalizácie letiskových dát, digitálneho učenia, inovatívne riešenia v oblasti biometrie a bezpečnosti, projekčnú stavebnú činnosť či ambiciózny koncept modernizácie výstaviska Incheba, ako aj možnosti spolupráce v rámci budúceho Expo 2030, o ktoré sa Saudská Arábia uchádza. Minister Al-Falih sa zaujímal o oblasť automobilového priemyslu a know-how slovenských spoločností v tejto oblasti. Partneri sa podľa Parízeka dotkli aj sektorov obranného priemyslu a poľnohospodárstva.
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 19:52

Porsche zaznamenalo výrazný pokles prevádzkového zisku v 1. štvrťroku
Okrem výdavkov na vývoj nových modelov Porsche výrazne investovalo do technológií v aute, uviedla spoločnosť.

sk
dnes 19:25

Dimon dúfa v mäkké pristátie ekonomiky USA
Šéf JPMorgan však dúfa, že americká ekonomika zažije mäkké pristátie, kde sa jej rast spomalí, ale vyhne sa recesii, aj keď inflácia zostane trochu vysoká.

sk
dnes 18:32

Ceny ropy mierne vzrástli
Izrael zintenzívnil letecké útoky na Rafah a štvrtkové (25. 4.) údaje z USA ukázali, že hospodársky rast sa v 1. štvrťroku spomalil a inflácia sa zrýchlila.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac