Ekonomika

Export áut z Číny vzrástol vlani takmer o dve tretiny

TASR, 11. januára 2024 11:16

Čína vyviezla vlani celkovo 4,1 milióna áut, čo oproti roku 2022 predstavuje zvýšenie o 63,7 %.

Ilustračná snímka. Foto: TASR
Peking 11. januára (TASR) - Export áut z Číny vzrástol v minulom roku takmer o dve tretiny a rast, aj keď iba mierny, zaznamenal aj predaj na domácom trhu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP, ktorá sa odvolala na údaje Čínskej automobilovej asociácie (CPCA).

Čína vyviezla vlani celkovo 4,1 milióna áut, čo oproti roku 2022 predstavuje zvýšenie o 63,7 %. Zvýšil sa aj predaj áut na domácom trhu, a to o 4,2 % na 21,9 milióna.

Čínske automobilky počas roka výrazne zvyšovali export, aby kompenzovali slabý dopyt na domácom trhu. Neskôr však vláda prišla s dotáciami na podporu predaja elektrických áut, čo zvýšilo aj domáci predaj. Ten však stále zaostáva za maximom z roku 2017, keď sa v Číne predalo zhruba 24 miliónov áut.

Výrazný rast exportu by mohol Čínu dostať na prvé miesto v rebríčku najväčších vývozcov áut na svete. Zatiaľ ho drží Japonsko, ktoré za 11 mesiacov vyviezlo 3,6 milióna áut. Údaje o japonskom exporte za celý minulý rok budú známe 31. januára.

Na základe údajov zo začiatku tohto týždňa sa elektrické autá podieľali na celkovom čínskom predaji v roku 2023 zhruba 24 %. Vrátane hybridov dosiahol podiel takzvaných nových energetických vozidiel (NEV) na celkovom predaji áut v krajine 36 %.

Ratingová agentúra Fitch v decembri uviedla, že podľa jej prognóz by sa podiel NEV na celkovom predaji áut v Číne mal tento rok zvýšiť na 42 až 45 %. Očakáva aj rast exportu o 20 až 30 %.

Rastúci vývoz áut z Číny a jeho vplyv na európske automobilky však znepokojuje Európsku úniu. Tá minulý rok preto začala vyšetrovanie čínskych dotácií pre výrobcov elektrických vozidiel.





Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 18:29

Zastupiteľstvo obce Grünheide rozhodne o rozšírení závodu Tesly
Výrobca elektrických áut chce rozšíriť svoj doteraz jediný európsky areál o nákladnú stanicu a skladovacie priestory, čo sa považuje za kontroverzné.

sk
dnes 17:54

J. Holjenčík rokoval so zástupcami britskej ambasády o obnove Ukrajiny
Holjenčík považuje za veľmi dôležité možnosti Ukrajiny pri uskladňovaní zemného plynu pre ostatné členské štáty EÚ v podzemných zásobníkoch na Ukrajine za výhodné ceny.

sk
dnes 17:42

Zásoby ropy v USA minulý týždeň klesli viac, ako sa čakalo
Zásoby ropných destilátov, ktoré zahŕňajú vykurovací olej a naftu, sa minulý týždeň tiež znížili na úroveň asi o 7 % nižšiu ako je päťročný priemer pre toto ročné obdobie.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac