Ekonomika

Export z Číny klesol v decembri najvýraznejšie za takmer tri roky

TASR, 13. januára 2023 9:05

V obidvoch prípadoch sa pod výsledky podpísala pandemická situácia v Číne a problémy na realitnom trhu, ktoré výrazne ovplyvnili domáci dopyt.

Ilustrčná fotka. Foto: TASR/AP
Peking 13. januára (TASR) - Export z Číny zaznamenal v decembri pokles o takmer desatinu, čo predstavuje najprudší pokles vývozu za takmer tri roky. Podobne sa vyvíjal aj dovoz. V obidvoch prípadoch sa pod výsledky podpísala pandemická situácia v Číne a problémy na realitnom trhu, ktoré výrazne ovplyvnili domáci dopyt. To je ďalší zo signálov, že čínska ekonomika nevykáže za skončený rok 2022 výraznejšie zotavenie. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Čínska colná správa v piatok uviedla, že export zaznamenal v decembri medziročný pokles o 9,9 % po novembrovom poklese o 8,7 %. To je iba mierne lepší výsledok, než očakávali analytici, ktorí počítali s poklesom o 10 %. Stále je to však najprudšie zníženie vývozu od februára 2020, keď krajinu v plnej miere zasiahla pandémia nového koronavírusu.

Export patril v období pandémie k jedným zo svetlých bodov druhej najväčšej ekonomiky sveta. Ku koncu roka 2022 sa však situácia výrazne zhoršila, keďže zákazníci na zahraničných trhoch obmedzili dopyt po tom, ako centrálne banky začali s cieľom dostať infláciu pod kontrolu výrazne zvyšovať úrokové sadzby. Podľa ekonómov sa dá očakávať, že takto vývoj bude pokračovať aj v tomto roku.

Za celý rok 2022 však vďaka vývoju vo väčšine mesiacov roka zaznamenala Čína rast exportu o 7 %. Prispeli k tomu najmä krajiny juhovýchodnej Ázie, ako aj výrazný rast vývozu nových energetických vozidiel. Na druhej strane, ani zďaleka sa tempo rastu exportu nepriblížilo k roku 2021, v ktorom vývoz vzrástol oproti predchádzajúcemu roku o 29,6 %.

V poklese pokračoval aj dovoz, aj keď jeho tempo bolo miernejšie než v novembri. Zatiaľ čo v novembri klesol dovoz do Číny medziročne o 10,6 %, v decembri zaznamenal 7,5 %. Analytici odhadovali pokles o 9,8 %.

Aj dovoz sa za celý rok zvýšil, v tomto prípade však bol rozdiel medzi rokmi 2022 a 2021 ešte výraznejší než v prípade exportu. V roku 2022 sa dovoz do Číny zvýšil o 1,1 %, v roku 2021 rast dosiahol 30 %.







Prečítajte si aj:

12. januára 2023 20:48

Federálny deficit USA v decembri prudko vzrástol
Federálny deficit sa v decembri v medziročnom porovnaní zoštvornásobil na 85 miliárd USD (78,91 miliardy eur), uviedlo americké ministerstvo financií.

sk
12. januára 2023 20:36

Ceny ropy pokračovali vo štvrtok v raste
Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v USA sa v decembri spomalilo na 6,5 % zo 7,1 % v novembri, ukázala vo štvrtok zverejnená správa.

sk
12. januára 2023 14:15

Inflácia v Grécku sa spomalila v decembri na 10-mesačné minimum
Uviedol to vo štvrtok grécky štatistický úrad.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 14:20

Turecká centrálna banka kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenila
Erdogan povolil tureckej centrálnej banke zvýšiť hlavnú úrokovú sadzbu z iba 8,5 % pred jeho vlaňajším znovuzvolením na súčasných 50 %.

sk
dnes 14:16

Zisk výrobcu motoriek Harley-Davidson klesol o takmer štvrtinu
Na druhej strane, zisk upravený o mimoriadne položky na akciu, čo je ukazovateľ, ktorý patrí medzi najviac sledované, prekonal očakávania.

sk
dnes 13:58

Opozícia navrhne v Bundestagu zrušenie zákazu spaľovacích motorov
Na zákaze nových áut s naftovými a benzínovými motormi sa dohodli členské štáty Únie minulý rok.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac