Ekonomika

Export Číny na začiatku roka klesol miernejšie, než sa čakalo

TASR, 7. marca 2023 9:13

Na druhej strane, dovoz klesol podstatne výraznejšie, než očakávali ekonómovia. Predpokladali, že pokles dosiahne 5,5 %, v skutočnosti sa znížil o 10,2 %.

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Peking 7. marca (TASR) - Vývoz Číny za prvé dva mesiace roka klesol, výsledky však boli lepšie, než sa očakávalo. Pokles zaznamenal aj dovoz, pričom v tomto prípade bolo tempo jeho poklesu výraznejšie, než predpokladali analytici. Výsledky čínskeho obchodu tak poukazujú na spomaľovanie rastu svetovej ekonomiky a slabý dopyt na čínskom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje čínskej colnej správy.

Export najväčšej ázijskej ekonomiky za január a február klesol v medziročnom porovnaní o 6,8 %. To síce znamená ďalší pokles vývozu po októbri, novembri a decembri (január a február uvádzajú čínske úrady spoločne pre výkyvy spôsobené oslavami lunárneho nového roka), tempo poklesu však bolo miernejšie, než sa čakalo. Analytici oslovení agentúrou Reuters počítali s poklesom exportu až o 9,4 %.

Na druhej strane, dovoz klesol podstatne výraznejšie, než očakávali ekonómovia. Predpokladali, že pokles dosiahne 5,5 %, v skutočnosti sa znížil o 10,2 %. To ukazuje, že dopyt v Číne sa nezotavuje tak, ako sa pôvodne čakalo.

V decembri klesol vývoz medziročne o 9,9 %. Čo sa týka dovozu, jeho pokles bol v závere minulého roka o niečo miernejší než vývoz a dosiahol 7,5 %.

Čínska vláda si na tento rok stanovila cieľ ekonomického rastu na úrovni okolo 5 %. Je tak opatrnejší než cieľ stanovený na minulý rok, ktorý sa nakoniec Číne ani zďaleka nepodarilo splniť. Čínska vláda si stanovila v minulom roku rastový cieľ okolo 5,5 %, ekonomika však vzrástla iba o 3 %.

Prečítajte si aj:

3. marca 2023 8:59

Export aj obchodný prebytok Nemecka v januári vzrástol
Konkrétne prebytok obchodnej bilancie Nemecka sa v januári 2023 zvýšil na 10,8 miliardy eur z 5,4 miliardy eur v rovnakom mesiaci predchádzajúceho roka.

sk
28. februára 2023 9:36

Rast cien nemeckého importu aj exportu sa v januári spomalil
Podľa štatistík sa ceny dovozu do najväčšej európskej ekonomiky v januári 2023 zvýšili medziročne o 6,6 % po náraste o 12,6 % v decembri (14,5 % v novembri 2022).

sk
21. februára 2023 18:14

Vývoz švajčiarskych hodiniek dosiahol v januári dve miliardy frankov
Čo sa týka dopytu po hodinkách z pohľadu ich hodnoty, najväčší záujem bol aj na začiatku roka o prémiové výrobky s cenou nad 3000 CHF, ktorých export vzrástol o 12,6 %.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 19:51

Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil
Konkrétne, výkon ruského priemyslu sa v marci 2024 zvýšil medziročne o 4 % po náraste o 8,5 % v predchádzajúcom mesiaci.

sk
dnes 19:42

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii
Aplikácia TikTok Lite, ktorá je podobná veľmi populárnej aplikácii TikTok, ale využíva menej pamäte, bola tento mesiac uvedená na trh v Španielsku a Francúzsku.

sk
dnes 19:21

Poslanci v závere dňa pokračovali v diskusii k zákonu o neziskovkách
Predkladatelia v novele navrhujú, aby sa organizácie, prijímajúce financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok, označovali ako organizácie so zahraničnou podporou.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac