Ekonomika

Export Izraela by mal v roku 2022 zaznamenať rekord vyše 160 mld. USD

TASR, 26. decembra 2022 13:10

Aj tento rok by služby mali predstavovať z celkovej hodnoty vývozu približne 51 %. Export ťahajú najmä služby v oblasti moderných technológií, ako programovanie, výskum a vývoj.

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová
Jeruzalem 26. decembra (TASR) - Export Izraela vzrástol tento rok podľa predbežných odhadov o viac než desatinu na historické maximum. Uviedlo to cez víkend izraelské ministerstvo hospodárstva, podľa ktorého vývoj exportu ovplyvnili najmä služby. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ministerstvo hospodárstva uviedlo, že hodnota exportu Izraela, ktorý sa na celkovej ekonomickej aktivite krajiny podieľa zhruba 30 %, dosiahla za tento rok predbežne viac než 160 miliárd USD (150,63 miliardy eur), čo znamená rekord. V porovnaní s exportom za rok 2021 to predstavuje rast o vyše 10 %. Aj v tomto roku sa pod vývoj exportu podpisujú služby, ktoré boli základom exportu v roku 2021, v ktorom hodnota vývozu dosiahla približne 144 miliárd USD. V danom roku služby prvýkrát prekonali tovar ako základ vývozu Izraela.

Aj tento rok by služby mali predstavovať z celkovej hodnoty vývozu približne 51 %. Export ťahajú najmä služby v oblasti moderných technológií, ako programovanie, výskum a vývoj. Ako dodalo ministerstvo hospodárstva, ak sa vývoz za posledný kvartál bude vyvíjať podobne ako v predchádzajúcich troch štvrťrokoch, celková hodnota exportu Izraela by za rok 2022 mala dosiahnuť 165 miliárd USD.

Asociácia izraelských výrobcov však upozornila, že aj keď v tomto roku dokázal vývoz napriek viacerým problémom rásť, obáva sa vývoja v nasledujúcom roku. "Rok 2023 nesie so sebou riziko globálnej recesie, ako aj ďalšie komplikácie v dodávateľských reťazcoch," povedal šéf asociácie Ron Tomer.

Bez ďalších podrobností dodal, že výrobcovia očakávajú, že izraelská vláda si urobí svoju časť práce a ekonomiku a vývoz v tomto zložitom období podporí. Odhaduje sa, že ekonomika Izraela vzrastie v tomto roku o 6 %. V budúcom roku sa však počíta so spomalením rastu na 3 %.

Najväčším obchodným partnerom Izraela je Európa, do ktorej smeruje 38 % izraelského exportu. Nasledujú Spojené štáty (35 %) a Ázia, do ktorej smeruje 24 % exportu Izraela.

(1 EUR = 1,0622 USD)




Prečítajte si aj:

26. decembra 2022 11:59

Kurz rubľa sa zotavil, minulý týždeň klesol najprudšie za 6 mesiacov
Analytici už skôr uviedli, že tento týždeň by sa kurz rubľa mal posilniť. V závere mesiaca totiž platia firmy dane, pričom vývozcovia musia prevádzať príjmy v zahraničnej mene na ruble.

sk
26. decembra 2022 11:20

Automobilka Toyota vyrobila v novembri rekordný počet áut
Toyota uviedla, že minulý mesiac vyrobila celkovo 833.104 áut. V medziročnom porovnaní to predstavuje rast o 1,5 %.

sk
26. decembra 2022 10:39

Prieskum:Pri kúpe bytu ľudia zvažujú,či majú kam dať vianočný stromček
Možnosť výberu z viacerých variantov štandardu či vybavenia v cene bytu by uprednostnilo 44 % opýtaných. Pre 23 % opýtaných je zároveň úroveň štandardu taká dôležitá, že sú ochotní si priplatiť.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 18:02

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie
V januári a februári klesla podľa údajov think-tanku aktivita ruských spotrebiteľov po úprave o sezónne vplyvy o 0,2 %.

sk
včera 16:47

Li Čchiang: Rozvoj Tesly je príkladom čínsko-americkej spolupráce
Muskova vlastná spoločnosť sa pritom v Číne dostala do problémov. V januári Tesla zvolala v Číne viac ako 1,6 milióna elektrických vozidiel, aby opravila ich riadiaci softvér.

sk
včera 16:07

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete
Keďže počty cestujúcich vlani vzrástli, opäť to vyvolalo nový tlak na kapacitu letiska DXB, ktoré sa však nemôže rozširovať, pretože ho obmedzujú obytné štvrte a dve hlavné diaľnice.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac