Ekonomika

Exportéri veria, že rok 2022 prinesie podnikateľom nové príležitosti

TASR, 3. januára 2022 14:02

Rada slovenských exportérov počas roka zorganizovala sériu biznis rokovaní za účasti ministrov a veľvyslancov tretích krajín.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Bratislava 3. januára (TASR) – Pandémia nového koronavírusu priniesla obmedzenie pohybu na hraniciach aj obmedzenie medzinárodnej logistiky, no v minulom roku prišlo aj určité zlepšenie a nové výzvy a možnosti pre slovenských podnikateľov na medzinárodnom poli. Za najvýznamnejšie považujeme podujatie Dubaj Expo 2020, uviedla v pondelok Rada slovenských exportérov. Tento rok podľa nej prinesie podnikateľom nové príležitosti.

"Počas roka sa obnovili aj podnikateľské misie do zahraničia, ale aj návštevy zahraničných podnikateľov na Slovensku a rozbehli sa aj opätovne formáty medzivládnych komisií pre hospodársku spoluprácu," pripomenul predseda rady Lukáš Parízek. Na rok 2022 pripravuje Rada slovenských exportérov nové iniciatívy pre podnikateľov v oblasti prepojenia inovácií a exportu, nové formy spolupráce s partnerskými inštitúciami na úrovni Vyšehradskej štvorky, ale aj ďalšie komunikačné a networkingové aktivity. "Rok 2022 považujem za rok nových príležitostí, ktoré sa budeme usilovať naplno využiť v prospech slovenského exportéra," uviedol Parízek.

Rada slovenských exportérov počas roka zorganizovala sériu biznis rokovaní za účasti ministrov a veľvyslancov tretích krajín, absolvovala deväť zahraničných pracovných ciest a spolupracovala na príprave desiatich biznis konferencií.

Rada okrem dvoch odborných publikácií participovala na príprave koncepčných dokumentov, pripomienkovala plány a stratégie a podieľala sa aj na vzniku Rady vlády SR pre konkurencieschopnosť a produktivitu. "Vítame nové formáty interakcie slovenských podnikateľov so štátnymi inštitúciami a veríme, že to prinesie nové príležitosti pre našich exportérov. Mrzí nás, že stále nemáme schválenú koncepciu vonkajších ekonomických vzťahov, ale keďže sme participovali na jej príprave, dúfam, že už bude konečne schválená začiatkom tohto roka," dodal šéf rady exportérov.

Prečítajte si aj:

3. januára 2022 13:38

Malé a stredné podniky na Slovensku či Bulharsku získajú milióny eur
Cieľom je podporiť zotavenie európskej ekonomiky po pandémii nového koronavírusu či zachovať pracovné miesta.

sk
3. januára 2022 13:10

Slovakia Travel: Otvorenie gastroprevádzok konečne rozhýbe turizmus
V novom roku plánuje Slovakia Travel pokračovať v budovaní zahraničných zastúpení a vyťažiť chce aj z účasti na svetovej výstave Expo 2021 v Dubaji.

sk
3. januára 2022 12:31

Zs. Simon: Postavenie agrorezortu sa v roku 2021 oslabilo
Bývalý minister Ján Mičovský (OĽANO) podľa Simona okrem svojich rozprávok a sľubov nedokázal presadiť pre agrorezort nič.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Najnovšie články v rubrike

dnes 19:27

Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na 2,5-ročnom minime
Ceny potravín a nealkoholických nápojov vzrástli v marci medziročne o 3,4 %, čo je miernejší rast než vo februári. Ceny energií sa však zvýšili rovnakým tempom, a to o 4,2 %.

sk
dnes 18:17

MMF vyzval Paríž a Rím na šetrenie, naopak Nemci by mali investovať
Začiatkom tohto týždňa MMF zhoršil vyhliadky vývoja nemeckej ekonomiky.

sk
dnes 18:11

Slovenskí dodávatelia sa v zahraničí presadzujú čoraz viac
Od roku 2016 exportovali slovenskí dodávatelia vďaka Lidlu tovar za viac než polmiliardy EUR.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac