Ekonomika

Google: Android rozširuje možnosti voľby, nie naopak

TASR, 19. júla 2018 7:46

Európska komisia (EK) stanovila americkej internetovej spoločnosti Google rekordnú pokutu 4,3 miliardy eur za porušenie pravidiel Európskej únie o hospodárskej súťaži.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Bratislava 19. júla (TASR) - Európska komisia (EK) stanovila americkej internetovej spoločnosti Google rekordnú pokutu 4,3 miliardy eur za porušenie pravidiel Európskej únie o hospodárskej súťaži. V tomto prípade potrestala spoločnosť za zneužívanie dominantného postavenia jej mobilného operačného systému Android.

"Google používal Android ako prostriedok na upevnenie dominancie svojho internetového vyhľadávača. Praktiky firmy obmedzili možnosti konkurencie a znemožnili európskym spotrebiteľom využívať výhody efektívneho konkurenčného prostredia v dôležitej sfére mobilnej komunikácie, čo pravidlá EÚ nepovoľujú," uviedla komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

"Mobilné technológie zásadne zmenili spôsob, akým pristupujeme k informáciám. Prostredníctvom mobilných zariadení sme zvyknutí platiť účty, čítať správy, hľadať reštaurácie, či vyhnúť sa dopravnej nehode cestou na dovolenku. Práve vďaka aplikáciám sa prístup k týmto a mnohým iným úkonom stal doslova otázkou jedného kliku. Užívateľská a zákaznícka skúsenosť sama diktuje trendy v oblasti mobilných technológií, ktoré kladú stále väčší dôraz na aplikácie na úkor tradičných webových prehliadačov, ktoré užívatelia v telefónoch len zriedka využívajú," píše sa v stanovisku Slovenskej aliancie pre inovatívnu ekonomiku (SAPIE) k rozhodnutiu EK.

Ako sa v ňom ďalej uvádza, veľa argumentov EK je v skutočnosti v rozpore s hlavným záujmom vývojárov z každodennej práce s Androidom.

"SAPIE ako aliancia zastupujúca digitálne a inovatívne spoločnosti na Slovensku plne rešpektuje mandát Európskej komisie a jej rozhodnutie. Ak však má Európa uspieť v globálnej konkurencii na trhu mobilných aplikácií, je kľúčové brať do úvahy nielen postavenie Androidu, ale taktiež preferencie a bežnú prax medzi vývojármi aplikácií. Množstvo z nich sa totiž orientuje práve na vývoj na otvorenej platforme Android, ktorá na rozdiel od uzavretého iOS, poskytuje možnosť väčšieho dosahu ich produktov. Odvetvie digitálnej ekonomiky predstavuje jeden z pilierov inovácií v Európe. Ak európska politika a regulácia neúmyselne zbrzdí či zastaví ďalší vývoj a inovácie operačných systémov ako je Android, môže tým ohroziť nielen ceny smartfónov pre spotrebiteľov, ale hlavne tempo rastu a vývoja inovatívnej ekonomiky EÚ," zdôrazňuje sa v stanovisku.

"Android rozširuje možnosti voľby, nie naopak. Živý ekosystém, rýchle tempo inovácií a klesajúce ceny sú typickými znakmi silného konkurenčného prostredia. Proti rozhodnutiu Európskej komisie sa preto odvoláme," uviedla pre TASR Alžbeta Houzarová, komunikačná manažérka Googlu pre Českú republiku a Slovensko.

Prečítajte si aj:

18. júla 2018 15:06

Google dostal od Európskej komisie rekordnú pokutu vyše 4 miliardy eur
Dôvodom je zneužívanie dominantnej pozície operačného systému Android pre mobily.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 19:51

Ukrajinská ekonomika vzrástla v roku 2023 o 5,3 %
Štatistický úrad počas vojny nezverejňuje ekonomické údaje. Vo štvrtok prvýkrát od invázie v jednoriadkovom vyhlásení poskytol číslo za minulý rok, ale bez podrobností o príčinách rastu.

sk
dnes 19:50

J. Bíreš končí ako šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR
Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

sk
dnes 19:22

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli
Cena májového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 1,32 USD alebo 1,53 % na 87,41 USD za barel.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac