Zahraničie

Google stiahol aplikáciu, ktorá Kataláncom ukazovala, kde smú voliť

TASR, 29. septembra 2017 21:21

Nariadenie vydala sudkyňa Mercedes Armasová z Vyššieho správneho súdu Katalánska.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Madrid 29. septembra (TASR) - Spoločnosť Google v súlade s dnešným rozhodnutím katalánskeho súdu stiahla svoju mobilnú aplikáciu, ktorá Kataláncom ukazovala, na ktorých miestach môžu hlasovať v nedeľňajšom referende o nezávislosti. Nariadenie vydala sudkyňa Mercedes Armasová z Vyššieho správneho súdu Katalánska, uviedla španielska agentúra Europa Press.

Najnovšie opatrenie sa týka mobilnej aplikácie "On Votar 1-Oct", ktorú na svojom účte na sociálnej sieti Twitter pred dvoma dňami propagoval predseda katalánskej autonómnej vlády Carles Puigdemont.

Španielske úrady doteraz zablokovali stovky webstránok propagujúcich referendum. Katalánski separatisti takéto opatrenia považujú za útok na slobodu prejavu.

Centrálna španielska vláda vyslala ešte skôr do tohto autonómneho regiónu policajné posily o sile niekoľko tisíc príslušníkov. Španielske súdy nariadili polícii, aby kordónmi zablokovala školy v Katalánsku, ktoré majú slúžiť ako referendové miestnosti. Katalánski separatisti však vyzývajú voličov, aby v nedeľu v rámci "nenásilného odporu" vo veľkom počte prišli k hlasovacím miestnostiam, aj keby do nich napokon neboli vpustení.

Vláda v Madride sa snaží zabrániť konaniu referenda v Katalánsku prostredníctvom súdnych rozhodnutí, ale aj represívnymi prostriedkami. Španielska Civilná garda len minulý týždeň skonfiškovala približne desať miliónov hlasovacích lístkov a 1,5 milióna plagátov. Zadržala tiež 14 separatistických politikov a ďalších predstaviteľov a pohrozila trestným stíhaním starostom, ktorí budú nápomocní pri organizovaní referenda.

Katalánska vláda naopak dúfa, že plebiscit sa 1. októbra napokon predsa len uskutoční a väčšina voličov bude hlasovať za nezávislosť. V takomto prípade má v úmysle vyhlásiť samostatnú Katalánsku republiku už v priebehu 48 hodín od zverejnenia výsledkov referenda.
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Najnovšie články v rubrike

dnes 15:00

Takmer každý tretí Nemec má problémy pri prechode na letný čas
Takmer tri štvrtiny (74 percent) účastníkov prieskumu považujú zmenu času za zbytočnú a zrušili by ju.

sk
dnes 14:40

Tropická cyklóna na Madagaskare si vyžiadala najmenej 11 obetí
Tento ostrovný štát s približne 30 miliónmi obyvateľov pravidelne postihuje nepriaznivé počasie.

sk
dnes 14:37

Palestínska samospráva má novú vládu
Spojené štáty apelujú na to, aby povojnovú Gazu spravovala obnovená Palestínska samospráva. To však odmieta Izrael, ktorý si chce ponechať bezpečnostnú kontrolu nad oblasťou.

sk

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac