Ekonomika

Export elektriny z Ruska do Fínska klesol na nulu

TASR, 16. mája 2022 12:15

Toky ruskej energie do Fínska v pondelok podľa údajov prevádzkovateľa siete Fingrid klesli takmer na nulu z 87 megawattov v sobotu (14. 5.).

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA
Helsinki 16. mája (TASR) - Ruský export elektriny do Fínska klesol v pondelok takmer na nulu. Ukázali to údaje o tokoch po tom, ako ruská energetická spoločnosť Inter RAO minulý týždeň oznámila, že ho zastaví, pretože nedostala zaplatené.

Inter RAO v piatok (13. 5.) uviedla, že od polnoci prestane "zatiaľ" vyvážať elektrinu do Fínska, keďže jej od 6. mája neplatí za elektrinu predanú cez paneurópsku burzu Nord Pool.

Toky ruskej energie do Fínska v pondelok podľa údajov prevádzkovateľa siete Fingrid klesli takmer na nulu z 87 megawattov v sobotu (14. 5.).

Fínsky prevádzkovateľ siete Fingrid tvrdí, že dokáže nahradiť ruské dodávky elektrinou zo Švédska a zvýšením domácej produkcie. V sobotu informoval, že dôvodom zastavenia ruského prenosu sú obmedzenia pri platbách pre sankcie, ktoré uvalili západné štáty na Moskvu za inváziu na Ukrajinu. Sankcie viedli totiž k vylúčeniu významných ruských bánk z medzibankového platobného systému SWIFT.

"V dôsledku týchto obmedzení už nie je možné realizovať platby za predanú ruskú elektrinu. Pozastavenie je preto skôr dôsledkom ako ruským protiopatrením," oznámil Fingrid.

Podľa spoločnosti Fingrid sa Rusko podieľalo približne 10 % na celkovej spotrebe elektriny vo Fínsku. Fínsky prevádzkovateľ už minulý mesiac uviedol, že sa pripravil na zastavenie dodávok ruskej elektriny obmedzením prenosovej kapacity o tretinu.

TASR o tom informuje na základe správy Reuters.
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 17:34

NRSR: Firmy by si mohli prenajímať vozidlá z EÚ aj bez evidencie v SR
Návrh upravuje aj kompetencie okresného úradu v sídle kraja pri rozhodovaní o používaní vozidla evidovaného v inom členskom štáte EÚ.

sk
dnes 17:32

Poslanci NRSR posunuli do 2. čítania novelu zákona o námornej plavbe
Účinnosť zákona predkladateľ navrhuje od 5. decembra 2024.

sk
dnes 17:31

Úpravu povinností používateľov dronov posunuli poslanci do 2. čítania
Súčasťou navrhovaných legislatívnych zmien je aj čiastočné prevzatie stratégie ochrany pred neoprávneným používaním bezpilotných lietadiel, ktorú vláda schválila ešte v januári 2022.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac